Prorusiški kovotojai, užiminėjantys vyriausybinius pastatus kai kuriuose regionuose, tarp jų Donecko, reikalauja surengti vietos referendumu dėl vietos valdžios galių sustiprinimo arba galimybės prisijungti prie Rusijos Federacijos.

Tačiau O.Turčynovas neišreiškė palaikymo tokiems reikalavimams, sakydamas, kad sutiktų tik su nacionaliniu referendumu dėl Ukrainos būsimojo statuso.

Tokio balsavimo baigtis būtų visiškai aiški, nes Kijevas ir ukrainietiškai kalbantys vakarų regionai atmeta federalizacijos idėją.

„Pastarosiomis dienomis buvo daug kalbų apie nacionalinį referendumą“, – O.Turčynovas sakė pirmadienį per parlamentinių frakcijų seniūnų ir komitetų pirmininkų pasitarimą Kijeve.

„Mes ne prieš, kad referendumas būtų surengtas, – pridūrė laikinasis prezidentas, kurio pasisakymą transliavo nacionalinė televizija. – Esu tikras, jog didelė ukrainiečių dauguma per tą referendumą, kuris, jeigu parlamentas taip nuspręstų, galėtų būti surengtas kartu su prezidento rinkimais, palaikytų nedalomą, nepriklausomą, demokratinę ir vieningą Ukrainą.“

„Esu tuo įsitikinęs ir neabejoju, kad visi čia sėdintys palaiko tokią poziciją“, – pridūrė O.Turčynovas.

Surengti tokį referendumą reikalavo separatistiniais sukilėliai rytų Ukrainoje.

Pirmalaikius prezidento rinkimus gegužės 25 dieną buvo nutarta surengti po to, kai vasario pabaigoje iš šalies pabėgo Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius, nuverstas per provakarietiškų demonstrantų revoliuciją.

Už Kremliaus valdymą pasisakantys protestuotojai rytiniuose regionuose baiminasi prarasti savo teisę laisvai vartoti rusų kalbą, taip pat potencialios vietos ekonomikos griūties, jeigu šalies vyriausybė nutrauktų ryšius su artima ir istorine Ukrainos sąjungininke Maskva.

Ukrainos naujieji lyderiai jau sudarė politinės partnerystės sutartį su Europos Sąjunga (ES) ir tikriausiai pasirašys susitarimą dėl ekonominių ryšių bei prekybos vėliau šiais metais.

O.Turčynovas pridūrė, kad Ukrainos rytuose bus pradėta antiteroristinė organizacija, kurioje dalyvaus ginkluotosios pajėgos, jeigu sukilėliai nesudės ginklų.

Pasak lyderio, Donbaso regionas „bus greitai stabilizuotas“.