Tarp daugybės iš pirmo žvilgsnio nesibaigiančių biurokratinių dokumentų galima rasti ir kelis brangakmenius, atskleidžiančius planus, kaip rusai separatistams tiekė degalus bei rengėsi intensyviai politinei kampanijai, informuoja globalvoicesonline.org.

Rugsėjo 23 dieną grupelė programišių iš Ukrainos pasiskelbė įsilaužusi į didžiulę dokumentų talpyklą (jos dydis – beveik 2,4 gigabaitų), esančią Rusijos liberaldemokratų partijos (LDPR), vadovaujamos liūdnai pagarsėjusio Vladimiro Žirinovskio, serveriuose.

Rugsėjo 26 dieną kažkas paskelbė 11 bylų iš programišių aptiktos talpyklos. Nuo ten duomenys ir pradėjo savo kelionę.

Kol kas informacijos nutekinimo nekomentuoja nei savavališkai nepriklausomybę paskelbusi „Donecko liaudies respublika“, bei LDPR, tačiau užtenka vos kelioms akimirkoms į dokumentus užmesti akį, ir tampa aišku, kad – jie autentiški.

Nieko keista, kad dauguma nutekintų dokumentų yra itin paprasti: tai pareigūnų pasų kopijos, įvairiausi kvitai, įrašai apie užsakytą reklamą televizijoje. Trumpiau tariant, nieko ypatingo.

Tačiau mažiausiai 19 bylų tiesiogiai susijusios su Donecko maištininkais. Šie dokumentai suteikia neįtikėtinos informacijos, kaip bendravo ir bendradarbiavo Rusijos radikalioji dešinė ir vis dar aktyviai Ukrainos Rytuose veikiantys prorusiški separatistai.

Globalvoicesonline.org pristato kelis dokumentus, kurie pateko į „RuNet Echo“ rankas, nagrinėjant nutekintą medžiagą.

Deniso Pušilino, buvusio „Donecko liaudies respublikos“ pirmininko, paso kopija; informacinės kampanijos, kurią ketinta įgyvendinti Donecke, biudžetas; dokumentas iš „Donecko liaudies respublikos“, liudijantis apie prašymą slaptu keliu pro Rusijos ir Ukrainos sieną pristatyti degalų; planas, kaip į Ukrainos parlamentą deleguoti Buratiną (paskutinis dokumentas nėra joks pokštas).

Denisas Pušilinas
Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad D. Pušilino paso kopija – neginčijamas įrodymas, kad Rusija bendradarbiauja su separatistais. Tačiau ši kopija – tik detalė.

Skanuota paso nuotrauka nebūtinai ką nors įrodo, nors „Google“ vaizdų paieška ir atskleidžia, kad nuotrauka, paimta iš LDPR serverio, internete pasirodė vos prieš kelias dienas.

Dokumentas, įrodantis itin slaptą degalų tiekimą separatistams, leidžia daryti išvadą, kad Maskvos ir Donecko bendradarbiavimas vis dėl to vyksta didesniu mastu nei pripažįsta abi pusės.

Remiantis nutekintais duomenimis, Rusija ir „Donecko liaudies respublika“ sutarė dėl kainų ir tranzito maršrutų dyzeliniam kurui dar rugpjūčio 20 dieną. Ataskaita, parengta rugsėjo 4 dieną, nurodo, kad sandoriui žalią šviesą uždegė „aukščiausieji sluoksniai“ Maskvoje.

Dokumentas nėra tiesiogiai skirtas niekam iš LDPR, todėl neįmanoma pasakyti, kokiu mastu minėtoji politinė Rusijos jėga buvo susijusi su derybomis, degalų klausimu vykusiomis su Donecko separatistais.

Nutekintuose dokumentuose taip pat galima rasti duomenų apie siūlomą planą (kuris niekada taip ir nebuvo įgyvendintas), kaip įgyvendinti politinę kampaniją, kuri būtų buvusi atsakas į didelio populiarumo sulaukusią veikėjo, pasivadinusio Darthu Vaderiu, siekio tapti Kijevo ir Odesos meru iniciatyvą.

Siūlomame plane, kuriam duotas pavadinimas „Politinis projektas Buratinas“, kažkas (greičiausiai vienas iš LDPR narių) pasakoja apie planą sukurti kampaniją Buratinui - Aleksejaus Tolstojaus pasakos personažui.

Kaip nurodoma plane, vienas iš veiksmingiausių būdų sulaukti žmonių dėmesio – ir pelnyti jų politinį palankumą – yra humoras (kaip kad įrodė Dartho Vaderio kampanija). Buratino kampanija turėjo būti skirta rinkėjams, kuriems neįtinka nė vienas rimtas politinis kandidatas. Jiems norėta pasiūlyti pramanytą kandidatą, kuris įkūnytų priešpriešą tikriesiems.

Politikos technologai, atsakingi už Buratino projektą, tikėjosi jį į Ukrainos parlamentą deleguoti pasinaudoję spraga Ukrainos rinkimų įstatyme.

„Greičiausiai norite sužinoti, kas įrodys, kad visi šie dokumentai ir idėjos yra tiesiogiai susiję su viena konkrečia Rusijos politine partija. Yra bent trys rimtos priežastys, kodėl šie dokumentai tokie svarbūs ir pagrindžia šią hipotezę“, – skelbia globalvoicesonline.org.

Pirmoji ir pati svariausia priežastis: didžioji dalis nutekintos informacijos yra tiesiogiai susijusi su LDPR ar jos nariais. Teigti, kad šiuos dokumentus kažkas suklastojo, neteisinga – dauguma jų parengti žymiai anksčiau.

Tiesą sakant, dalis nutekintuose dokumentuose pateikiamos informacijos susijusi su bankų operacijų įrašais ir vidiniais dokumentais, kurie iki tol niekada nebuvo viešinti.

Antroji priežastis: visi jau seniai žino, kad LDPR remia separatistus.

Gegužės 6 dieną LDPR lyderis Vladimiras Žirinovskis separatistams Luhanske nusiuntė visureigį „Tiger“. Liepos 11 dieną D. Pušilinas buvo Maskvoje susitikęs su V. Žirinovskiu.

Trečioji priežastis – nė vienas iš paviešintų dokumentų nėra sensacija. Apie LDPR ir separatistų iš Ukrainos bendradarbiavimą buvo galima numatyti, paskelbti duomenys tai tik dar kartą įrodo.