Pranešama, jog šiek tiek po 20 valandos Maskvos riaušių policija išvaikė beveik visus protestuotojus iš Maniežo aikštės. Oficialiais duomenimis skelbiama, jog sulaikytųjų yra per 100, tačiau fiksuojančios suėmimus grupės „OVD-Info“ duomenimis, sulaikytų asmenų skaičius jau pasiekė 245. 

Sulaikomi asmenys buvo suvaromi į policijos furgonus, vėliau pristatomi į nuovadas pažeidimų įforminimui.

Uždaryta Maniežo aikštė

Policijos pajėgos iš anksto nusprendė uždaryti Maniežo aikštę ir riboti eismą greta esančiose gatvėse, skelbia newsru.com.

Kaip pasakoja liudininkai, aikštėje sutelktos gausios policijos pajėgos, kurios jau pradėjo statyti barjerus ir uždarinėti kelius į aikštę.

„Echo Moksvy“ žurnalisto teigimu, pareigūnai kontroliuoja išėjimą iš metro stoties „Ochotnyj Riad“.

Kaip skelbia naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi metropoliteno atstovais spaudai, ribojimai įsigaliojo 18 val. vietos laiku.

„Rusijos kelių policijos pareigūnų prašymu nuo 18 val. požeminėje perėjoje, esančioje į pietus nuo stoties „Ochotnyj Riad“, bus ribojamas žmonių srautas“, – teigia atstovai.

Aikštėje – per 2 tūkst. žmonių

Prie Maniežo aikštės pradėjo rinktis žmonės. Juos bando nustumti Maskvos policija. Be to, pranešama, kad Maniežo aikštėje aptiktas „paketas be šeimininko“. Žurnalistai taip pat buvo nustumti šonan.   

Aikštėje matyti 10 žmonių su susuktomis vėliavomis, kurios tiesioginės transliacijos metu buvo paslėptos. Vienas iš jų teigė, kad tai Afganistano didvyrių judėjimas. Jie visi buvo su Georgijaus juostelėmis. Kiek anksčiau savo tinklaraštyje Mitia Aleškovskis pasakojo, kad daugumą sudaro žmonės su Georgijaus juostelėmis, kurie, iš visko sprendžiant, yra A. Navalno priešininkai.    

 

Žurnalistų skaičiavimu, Maniežo aikštėje susirinko apie 2 tūkst. žmonių. Į besirenkančius žmones trumpa žinute socialiniame tinkle „Twitter“ sureagavo net Tyrimų komitetas.

Policija sulaikė A. Navalną, masiškai sulaikomi kiti demonstrantai

A. Navalnas „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad, nepaisydamas namų arešto, pats atvyks į demonstraciją. Tiesa, A. Navalną, kuris ėjo į Maniežo aikštę Tverės gatve nuo metro stotelės „Puškinskaja“, bene iškart sulaikė policijos pareigūnai. Maždaug šeši teisėsaugininkai prie viešbučio „Ritz Carlton“ nustūmė žurnalistus ir įsitempė A. Navalną į policijos sunkvežimį.  

Per trumpą kelionę nuo metro stotelės A. Navalnas dar spėjo duoti interviu „Echo Moskvy“. „Namų areštas neturi jokios reikšmės, palyginus su tuo, kas vyksta mūsų šalyje. Esmė nesusijusi su manimi ar mano broliu. Aš neišeisiu iš čia pats. Aš būsiu vienas iš tų vienetų, kurie anksčiau ar vėliau sudarys milijonus“, - teigė jis.

Svetainės ovdinfo.org duomenimis, nuo Valstybinės Dūmos rūmų nuvažiavo policijos sunkvežimis su 22 sulaikytais asmenimis. Tačiau sulaikytųjų skaičius nuolat auga.

Tarp protestuotojų taip pat yra A. Navalno priešininkų atstovų, skanduojančių „Maidanui ne“ ir mosuojančių vėliavomis. Į Maniežo aikštę ateinantys žmonės įspėjami nereaguoti į panašias provokacijas.

Tarp sulaikytųjų yra žmogus Levo Ponomariovo vardu ir pavarde – gali būti, kad tai yra žmogaus teisių gynėjas.

Advokato Dmitrijaus Agranovskio teigimu, už namų arešto sąlygų pažeidimą A. Navalnui gali negrėsti jokia bausmė. 

„Taip, A. Navalnas formaliai pažeidė namų arešto sąlygas, tačiau dabar visiškai neaišku, kas turėtų jį už tai nubausti, - svarstė advokatas. – Juk šiuo atveju iš esmės įvyko teisinė kolizija: teismas po nuosprendžio – lygtinės bausmės - turėjo atšaukti kardomąją priemonę“.

Prieš trejus metus A. Navalnas vadovavo masiniams protestams prieš prezidentą V. Putiną, kai tūkstančiai žmonių išėjo į Maskvos ir Sankt Peterburgo gatves, protestuodami prieš korupciją prezidento valdžioje.


Pasipiktinimą sukėlė teismo sprendimas

Antradienį teismas Kremliaus kritikui A.Navalnui skyrė lygtinę laisvės atėmimo bausmę, tačiau jo brolį Olegą įkalino trejiems su puse metų. Nuosprendžio paskelbimas broliams buvo paankstintas. Iš tikrųjų tai daryti ketinta sausio 15-ąją. Tą dieną prezidento Vladimiro Putino kritikai planavo demonstraciją Maniežo aikštėje prie Kremliaus. 

Nors kaltintojai reikalavo A. Navalną įkalinti 10 m., tačiau jo rėmėjai gali džiaugtis švelnesniu teismo sprendimu.

DELFI primena, kad iš tikrųjų nuosprendžio paskelbimas buvo numatytas sausio 15-ąją. Tą dieną prezidento V. Putino kritikai planavo demonstraciją Maniežo aikštėje prie Kremliaus. Kadangi nuosprendžio paskelbimas paankstintas, jie dabar internetu ragina žmones į mitingą susirinkti antradienio vakarą 19.00 val. (17.00 val. Vidurio Europos laiku).

Prokuratūra reikalavo skirti A. Navalnui 10 metų kalėjimo. Iki vasario 15-osios jam buvo pratęstas namų areštas.

Procese A. Navalnas ir jo brolis Olegas kaltinami lėšų grobstymu ir pinigų plovimu. Jie įtariami iš kosmetikos bendrovės „Yves Rocher“ padalinio išvilioję 26 mln. rublių (daugiau nei 590 tūkst. eurų) ir išplovę 21 mln. rublių. Broliai tai neigia ir tvirtina, kad kaltinimai yra prezidento V. Putino kampanijos prieš disidentus dalis.

A.Navalnas, iki šiol laikytas namų arešte, praeitais metais buvo lygtinai nuteistas kalėti penkerius metus atskiroje byloje, kurią kritikai taip pat vadina suklastota.

Jo advokatai sakė, kad sprendimas paankstinti nuosprendžio paskelbimą atrodo neturinti precedento ir tikriausiai turėjo sužlugdyti A.Navalno šalininkų planus surengti tūkstančių aktyvistų protestą prie Kremliaus sienų sausio 15 dieną.

Daugiau negu 30 tūkst. žmonių pareiškė ketinantys dalyvauti sausio 15-osios demonstracijoje.

Kai kurie sakė, kad tas mitingas gali tapti didžiausia demonstracija prieš prezidento Vladimiro Putino valdymą nuo tada, kai prasidėjo Maskvos konfrontacija su Vakarų šalimis dėl konflikto Ukrainoje.

A.Navalno šalininkai greitai pakeitė planus, ragindami surengti naują demonstraciją antradienį.