M. McFaulas, vadinamojo JAV ir Rusijos santykių „perkrovimo“ sumanytojas ir patyręs Kremliaus stebėtojas, anksčiau Maskvoje dirbęs analitiku, savo sprendimą apibūdino kaip Vašingtono „dviejų krypčių įsipareigojimą“ Maskvai, praneša naujienų agentūra AFP.

„Visai kaip prezidentas B. Obama, lankydamasis Maskvoje 2009 metų liepą, visi aukšti Rusijoje besilankantys JAV pareigūnai susitinka ir su valdžios atstovais, ir su pilietinės visuomenės lyderiais“, – praėjusią savaitę savo tinklaraštyje rašė M. McFaulas.

Tačiau pagrindinio valstybinio Rusijos Pirmojo televizijos kanalo komentatorius iškėlė mintį, kad M. McFaulas, kadaise parašęs knygą „Nesibaigusi Rusijos revoliucija“, dabar vykdo misiją „revoliuciją užbaigti“.

Panašūs komentarai skambėjo ir kitų televizijų eteriuose, o triukšmas neslūgsta ir toliau.

Vienas aukštas Vladimiro Putino valdančiosios „Vieningosios Rusijos“ partijos atstovas antradienį užsipuolė ir M. McFaulą, ir rusus, kuriuos jis sausio 17-ąją pakvietė į savo rezidenciją.

„JAV atstovai elgiasi neįtikėtinai ciniškai“, – parlamento posėdyje kalbėjo Andrejus Isajevas.

„Nerimą kelia ir susitikimas ambasadoje, ir pats faktas, kad M. McFaulas, kuris specializuojasi „oranžinėse revoliucijose“, paskirtas JAV ambasadoriumi Rusijoje“, – kalbėjo jis.

Valdančiosios partijos nuogąstavimus pasigavo populistas Vladimiras Žirinovskis ir keletas kitų Dūmos deputatų.

Dūma ketina kreiptis į etikos komitetą, prašydama atlikti oficialų tyrimą.

Kylantis Rusijos opozicijos judėjimas, reaguodamas į klastojimais suteptus gruodžio parlamento rinkimus, kuriuos laimėjo V. Putino „Vieningoji Rusija“, surengė didžiausius protestus Maskvoje per beveik du dešimtmečius.

Jau planuojami nauji protestai vasario 4 dieną, kurie vyks likus mėnesiui iki prezidento rinkimų, kuriuose, kaip manoma, V. Putinas iškovos pergalę ir sugrįš į postą, kurį jau užėmė 2000–2008 metais.