Pasak jų, naikintuvas savo radaru „užrakino“ taikinį, kuriuo tapo turkų lėktuvas.

Vadinamasis užrakinimas radaru reiškia, kad raketos automatiškai seka taikinį.

„Aštuoni Turkijos F-16 lėktuvai vykdė žvalgybinius skrydžius palei Turkijos ir Sirijos sieną ir per šią misiją mūsų lėktuvus radaru užrakino neatpažintas MIG-29 lėktuvas keturioms minutėms ir 30 sekundžių“, – sakoma kariškių pranešime.

Per kitą incidentą į tuos pačius Turkijos lėktuvus nusitaikė „Sirijos raketų sistemos iš viso keturias minutes ir 15 sekundžių“, pažymima pranešime.

Smulkiau apie raketinių sistemų nusitaikymą neaiškinama, taip pat nenurodoma, ar Turkijos karo lėktuvams dėl to buvo kilusi grėsmė.

Rusijos lėktuvai pažeidė Turkijos oro erdvę šeštadienį ir sekmadienį, dėl ko Ankara buvo priversta iškviesti Rusijos ambasadorių į Užsienio reikalų ministeriją ir pareiškė Maskvai protestą.

Turkijos kariškiai nenurodo, kad minėtasis MIG-29 būtų priklausęs Rusijai, bet reiškė nepasitenkinimą dėl panašaus incidento su MIG-29 lėktuvu sekmadienį.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį perspėjo Rusiją, kad ji daug prarastų, jeigu sugriautų savo draugystę su Ankara, taip pat pareiškė, kad Turkija neliks abejinga stebėtoja, jeigu jos oro erdvę pažeidinės Rusijos karo orlaiviai.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas taip pat antradienį pareiškė, kad Rusijos karo lėktuvų padaryti Turkijos oro erdvės pažeidimai prie sienos su Sirija „nėra atsitiktinumas“.

Maskva nesiųs savanorių į Siriją, sako pareigūnai

Rusija neplanuoja siųsti sausumos pajėgų kovai su „Islamo respublikos“ džihadistais Sirijoje ir neparems rusų savanorių, norinčių dalyvauti šiame konflikte, antradienį pranešė Maskva.

„Tai ne valstybės funkcija, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Paprastai panašios (savanorių) organizacijos egzistuoja visame pasaulyje, ir jos veikia savarankiškai“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas negalvoja apie galimybę Rusijos piliečiams prisijungti prie Sirijos kariuomenės paremti prezidento Basharo al Assado režimą, sakė D.Peskovas.

„To dabar nėra darbotvarkėje“, – sakė jis Rusijos naujienų agentūroms.

Pirmadienį Rusijos parlamento žemųjų rūmų, Valstybės Dūmos, Gynybos komiteto pirmininkas, atsargos admirolas Vladimiras Komojedovas pareiškęs, jog gali būti, kad rusų savanoriai vyks kovoti į Siriją, antradienį taip pat sakė, kad Rusija blokuoja bet kokius savo piliečių mėginimus įsitraukti į kovą ir palaikyti vieną ar kitą Sirijos konflikto pusę.

„Rusijos valstybė su jais neturi nieko bendra“, – kalbėjo jis.

„Apie jokią Rusijos sausumos pajėgų operaciją Sirijoje negali būti nė kalbos, – V.Komojedovas pareiškė žurnalistams antradienį. – Tai pasakyta tiksliai“.

Be to, Rusijos kompetentingos institucijos prieštarauja Rusijos piliečių, norinčių savanoriškai dalyvauti karinėse operacijose, siuntimui į Siriją. Nepriklausomai nuo to, kurioje pusėje Sirijoje Rusijos piliečiai kovotų.

Pagal Rusijos įstatymus, šalies piliečiams už dalyvavimą ginkluotame konflikte užsienyje gali grėsti iki septynerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Praėjusią savaitę Rusija pranešė pradedanti bombarduoti „Islamo valstybės“ grupuotės pozicijas Sirijoje, tačiau V.Putinas atmetė galimybę siųsti sausumos pajėgas į šią karo draskomą šalį.

Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį pakartojo, kad Rusijos veiksmai Sirijoje apsiribos dabartiniais aviacijos antskrydžiais.

„Jokių savanorių niekas nešaukia, neužrašo, neagituoja... Man rodos, kažkas ne taip išsireiškė, ne taip suprato“, – Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė spaudos konferencijoje.

Tuo metu aukšto rango kariuomenės pareigūnas Sirijoje naujienų agentūrai AFP pareiškė, jog kalbos apie Maskvos pasiruošimą įvesti sausumos pajėgas yra Vakarų bandymas sumenkinti Maskvos vaidmenį.

„Mūsų draugai rusai tik vykdo oro atakas prieš teroristines grupuotes“, – sakė pareigūnas.

Sirijos sukilėlių grupuotės susivienijo kovai prieš rusų pajėgas

Apie 40 Sirijos sukilėlių grupuočių apsijungė į aljansą kovai su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis. Jos kaltina rusus civilių „žudynėmis“ Homse ir grasina kerštu.

„Rusijos karinė agresija“ yra „atvira okupacija“, o visos okupacinės jėgos yra „teisėti taikiniai“, – sakoma pareiškime, kurį pasirašė nuosaikios sukilėlių grupuotės bei radikalūs islamo daliniai „Ahrar al-Sham“ ir Djaish al-Islam“. „Nusra“ fronto tarp pasirašiusiųjų nėra.

Arabų TV stotis „Al Jazeera“ pranešė, kad sukilėlių grupuotės pasirašė susitarimą, kuriame raginama pradėti bendras atakas prieš Rusijos ginkluotąsias pajėgas. Pareiškime smerkiamas „Rusijos ir Irano aljansas“, kurio tikslas yra okupuoti Siriją.

JAV stotis „Fox News“ prieš kelias dienas paskelbė, kad Iranas nusiuntė į Siriją sausumos dalinius. Rusija Sirijoje praėjusią savaitę pradėjo oro antskrydžius.