"Mes galėtume pradėti bendradarbiauti tiesiog dabar", - sakė jis spaudos konferencijoje Maskvoje trečiadienį.

NATO generalinis sekretorius patikslino, kad pirmiausia Rusija ir Aljansas galėtų atnaujinti bendradarbiavimą priešraketinės gynybos srityje, kad apsaugotų dislokuotus karinius padalinius, o vėliau išplėsti bendradarbiavimą ir Europos civilinių gyventojų apsaugos srityje.

"Sprendimas šiuo klausimu bus priimtas per viršūnių susitikimą Lisabonoje", - pabrėžė Šiaurės Atlanto aljanso vadovas.

"Aš esu tvirtai įsitikinęs, kad toks bendradarbiavimas leis sustiprinti Rusijos ir NATO saugumą ir padės mums išsklaidyti nepasitikėjimą, ir tai leisi mus didinti skaidrumą", - pridūrė jis.

NATO suinteresuota atnaujinti bendradarbiavimą su Rusija

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas pareiškė, kad perdavė Rusijai konkrečius siūlymus dėl bendro darbo priešraketinės gynybos (PRG) srityje.

"Šiandien aš pasiūliau, kad mes galime dirbti šį darbą. Aš tikiuosi, kad mes pasieksime susitarimą", - sakė jis trečiadienį spaudos konferencijoje Maskvoje.

A.F.Rasmussenas pripažino, kad Rusijai gali kilti klausimų dėl numatomos PRG sistemos.

"Visiška pagrįsta užduoti tokius klausimus", - pažymėjo jis.

"Mes nenorime primesti Rusijai konkrečios PRG sistemos. Mes turime parengti šiuos klausimus drauge", - pabrėžė NATO generalinis sekretorius.

Pasak jo, Šiaurės Atlanto aljansas suinteresuotas atnaujinti bendradarbiavimą su Maskva priešraketinės gynybos klausimais.

"Mes jau praktiškai bendradarbiavome PRG klausimais. Vyko bendri priešraketinės gynybos karo veiksmų teatre mokymai iki 2008 metų pradžios", - pareiškė A.F.Rasmussenas.

"Kitas žingsnis galėtų būti tai, kad NATO išplėstų PRG karo veiksmų teatre iki teritorinės priešraketinės gynybos, ir mums norėtųsi bendradarbiauti su Rusija šia linkme", - sakė Aljanso generalinis sekretorius.