Sausį prezidento postą perimsiantis D.Trumpas privertė rimtai sunerimti Europą, nes per savo kampaniją jis pareiškė, kad JAV dalyvavimas NATO jam būnant prezidentu priklausys nuo šalių narių indėlių Aljansui.

Planuojama, kad Vašingtonas pradės dislokuoti papildomus karius Europoje vasarį ir padidins turimų brigadų skaičių žemyne iki trijų.

Šis planas prisidės prie pastangų padidinti Rytų Europos gynybos pajėgas prieš potencialų Rusijos puolimą.

„Vykdome planus, kaip ir buvo sutarta su mūsų NATO partnerėmis“, – nurodė Pentagono atstovas Peteris Cookas.

„Paliksime kitai administracijai kalbėti apie jų politikos pasirinkimus, – pridūrė jis. – Vienu metu turime tik vieną vyriausiąjį vadą.“

Viena nauja brigada bus dislokuota Lenkijoje, kur vyks pratybos, o vėliau karių kuopos bus siunčiamos į Bulgariją, Rumuniją ir Baltijos šalis.

D. Trumpas, kuris gyrė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir kritikavo dabartinio JAV prezidento Baracko Obamos politiką Maskvos atžvilgiu, pareiškė, kad nori gerinti santykius su rusais.

Paklaustas apie galimybę, kad dabartinis gynybos sekretorius Ashas Carteris liktų savo poste ir į valdžią atėjus D. Trumpui, P. Cookas atsisakė komentuoti, jo žodžiais, „hipotetines“ situacijas.

A. Carteris „šiuo metu yra susitelkęs į savo darbą ir nori tarnauti šiam prezidentui iki jo kadencijos pabaigos“, sakė jis.