„Kinija (kosmose) yra padariusi didžiulę pažangą, ypač per pastaruosius 10 metų, tačiau viskas daroma labai, labai slapčia“, – JAV Atstovų Rūmų asignacijų komitete pristatydamas JAV kosmoso agentūros prašymą dėl 2025 m. biudžeto pasakė Billas Nelsonas.

„Manome, kad didžiąją dalį jų vadinamosios civilinės kosmoso programos iš tiesų sudaro karinė programa. Ir aš manau, kad mes iš esmės dalyvaujame varžybose.“

B. Nelsonas taip pat parėžė, kad „mūsų pareiga“ pirmiems pasiekti Mėnulį, perspėdamas, jog „bijau, kad, pirma jame išsilaipinusi, Kinija gali staiga pasakyti „gerai, nelįskite, tai mūsų teritorija“.

NASA vadovo teigimu, JAV savo „pasaulinio konkurencingumo“ kosmose nepraras, „tačiau turite suprasti, kad kinai į šią sritį kiša tikrai labai daug pinigų, o jų biudžetas suteikia jiems galimybių dar labiau plėstis“.

„Manau, turėtume neprarasti budrumo“, – pridūrė B. Nelsonas.

NASA vadovas sakė, kad tikisi, jog „vykdydama savo kosmoso programą, Kinija pagaliau atsipeikės ir supras, kad civilinė erdvė yra skirta taikiems tikslams“, tačiau pridūrė, kad „kol kas to nematome“.

NASA šiuo metu įgyvendina programą „Artemis“, kurios tikslas – po daugiau nei 50 metų vėl išsilaipinti Mėnulyje. Žmonių išsilaipinimo Mėnulyje misija „Artemis 3“ visai neseniai buvo atidėta iki 2026 m. rugsėjo.

Tuo tarpu ilgalaikis programos „Artemis“ uždavinys yra Mėnulyje įsteigti nuolatinę bazę, kuri būtų naudojama vykdant misijas į Marsą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją