Konstitucinis Teismas antradienį pritarė Konstitucijos pataisų projektui, kuriame europinė integracija apibrėžiama kaip strateginis tikslas. Šis politinis žingsnis atveria kelią referendumui.

Dabar, kaip rašo leidinys „Newsmaker.md“, galutinį sprendimą dėl referendumo turi patvirtinti Moldovos parlamentas.

Jei Moldovos piliečiai balsuos už stojimą į ES, tai Konstitucijoje bus padarytos kelios pataisos: Konstitucijos preambulėje bus minimas Moldovos europinis identitetas ir jos europinio raidos kelio negrįžtamumas. Be to, Konstitucijoje atsiras atskiras straipsnis „Europinė integracija“, kuriame bus nurodyta, kad Moldova prisijungia prie ES steigimo sutarčių ir ES steigimo sutartis keičiančių aktų. Kai prie šių sutarčių ir aktų bus prisijungta, jie turės viršenybę prieš nacionalinius įstatymus.

Prorusiška Moldovos opozicija pareiškė raginsianti savo šalininkus boikotuoti referendumą.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, 2023 metų gruodį Moldova gavo Europos Komisijos sutikimą pradėti derybas dėl stojimo į ES. Proeuropietiška šalies vyriausybė užsibrėžė tikslą užbaigti šį procesą iki 2030 metų.

Moldovos prezidentė Maia Sandu patvirtino, kad 2024 metais įvyksiančiuose prezidento rinkimuose sieks dar vienos kadencijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją