„Jis (šaudynes) rengė vienus metus“, – spaudos konferencijoje sakė Bavarijos policijos viršininkas Robertas Heimbergeris.

Pasak jo, 18-metis užpuolikas lankėsi šaudynių Vinendeno mokykloje vietoje, kurią fotografavo.

Užpuolikas, kuris savo ginklą neteisėtai gavo turbūt tamsiojo interneto rinkoje, uoliai žaisdavo pirmojo asmens šaudykles, tokias kaip „Counter-Strike: Source“, sakė R. Heimbergeris.

Aštuoniolikmetis Davidas Sonboly, kuris turėjo pistoletą ir 300 šovinių, nusižudė po atakos.

Bavarijos nusikaltimų biuras tikina, kad vaikinas nelegalų ginklą, kuriuo šaudė į aukas, įsigijo internetu.

Tyrėjai nustatė, kad iš devynių šaulio aukų – septyni buvo paaugliai: trys iš Kosovo, trys iš Turkijos ir vienas iš Graikijos. Dar 35 žmonės buvo sužeisti.

Prokuroras informavo, kad šaulio aukos nebuvo jo tikslūs taikiniai ar klasiokai.

18-metis užpuolikas, kuris penktadienį Miunchene nušovė devynis žmones, konkrečiai savo aukų nesirinko, sekmadienį sakė vyriausiasis prokuroras Thomas Steinkrausas-Kochas.

„Tai ne tas atvejis, kad jis būtų apgalvotai pasirinkęs“ žmones, kuriuos nušovė, trumpoje spaudos konferencijoje sakė T.Steinkrausas-Kochas.

Atstovas pridūrė, kad ryšium su šiuo nusikaltimu vis dar nerandama jokio politinio motyvo.

Turėjo problemų ir kentė patyčias

Į žmones šaudęs vaikinas tą pačią dieną (penktadienį, liepos 22 d.) neišlaikė egzamino technikume, rašoma svetainėje newsru.com. Apie tai pranešama Vokietijos laikraštyje „Bild am Sonntag“, nurodant, kad informacija gauta iš policijos pareigūnų. Be to, paaiškėjo, kad aštuoniolikametis iraniečių kilmės vokietis turėjo rimtų bendravimo su bendraamžiais problemų.

Spaudos atstovai išsiaiškino, kad A. D. Somboly tėvas dirba taksistu, o motina – didelio prekybos tinklo darbuotoja. A. D. Somboly gimė ir užaugo Miunchene, Dachauer gatvėje. Kaip pastebi agentūra TASS, ši Maxvorstadto rajono dalis laikoma neprestižine.

Vokietijos laikraštyje rašoma, kad A. D. Somboly nuolat kentė turkų ir arabų kilmės bendraamžių patyčias. Prieš keletą metų jis buvo apiplėštas, be to, yra kreipęsis į policiją dėl sumušimų. „Bild am Sonntag“ nurodoma, kad žudynes Miunchene įvykdžiusiam vaikinui buvo diagnozuotas dėmesio deficito hiperaktyvumo sindromas. Taip pat buvo skelbta, kad policija aiškinasi parodymus apie jaunuolio gydymą nuo depresijos.

Tiriant įvykį buvo aiškinamasi, ar Miuncheno žudynių kaltininkas galėjo žavėtis prieš penkerius metus teroro išpuolį Norvegijoje įvykdžiusiu Andersu Breiviku. A. D. Somboly kambaryje buvo rasta knygų, kuriose aprašomos mokyklose vykdomos masinės žudynės. Vietinėje žiniasklaidoje įžvelgiamas aiškus panašumas tarp Miuncheno ir Norvegijos tragedijų kaltininkų, nes Miunchene žudynės įvykdytos praėjus lygiai penkeriems metams po A. Breiviko sukeltų tragiškų įvykių Norvegijoje. Be to, A. D. Somboly šaudė iš „Glock-17“ – būtent tokio modelio pistoletą naudojo ir Norvegijos teroristas.

Vokietija planuoja griežtinti ginklų kontrolės įstatymus

Po penktadienio žudynių Miuncheno prekybos centre Vokietijos partijų lyderiai ragina griežtinti ginklų pardavimų įstatymus, informuoja BBC.

Kanclerės pavaduotojas Sigmaras Gabrielis sako, kad reikia padaryti viską, jog būtų apribotas priėjimas prie mirtinų ginklų. S. Gabrielis vadovauja mažesniajai valdančiosios daugumos partijai, centro kairiųjų socialdemokratams.

Anot politiko, pareigūnai šiuo metu aiškinasi, kaip Vokietijos ir Irano pilietybes turintis Davidas Ali Sonboly įsigijo ginklą, nors jo elgesys liudijo apie rimtas psichologines problemas.

Aštuoniolikmetis per išpuolį Miuncheno prekybos centre nušovė devynias aukas ir paskui nusišovė pats. Vaikinas su savimi turėjo "Glock" pistoletą ir 300 kulkų.

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere, apsilankęs žudynių vietoje, pranešė apie planus peržiūrėti ginklų įstatymus.

Miunchene šiuo metu tęsiasi gedulas. Tarp jaunojo šaulio aukų - septyni paaugliai. Trys iš jų buvo iš Kosovo, trys - iš Turkijos ir vienas graikas, didvyriškai nuo žūties išgelbėjęs seserį, bet paskui pats kritęs nuo žudiko kulkos.