77 metų E.Kennedy, vienas naudingiausių senatorių per visą JAV istoriją ir nužudytojo prezidento Johno F.Kennedy brolis, mirė antradienį vakare, po kovos su smegenų vėžiu.

Jis mirė vos keliomis savaitėmis vėliau už savo seserį Eunice Kennedy Shriver (Junis Kenedi Šraiver), kuri įsteigė Specialiąsias olimpines žaidynes ir buvo garsi kovotoja už protiškai neįgalių žmonių teises.
"Atrodo, kad nebėra kam perimti deglo", - sakė Bostono universiteto politologijos profesorius Thomas Whalenas.


"Neatrodo, kad būtų kas nors iš kitos kartos, (galintis) nešti šią naštą. Tedas Kennedy ... galbūt gali būti šios linijos pabaiga", - sakė Th.Whalenas, kuris parašė knygą "Kennedy prieš Lodge'ą: 1952-ųjų rinkimų į Senatą kampanija Masačusetse" (Kennedy versus Lodge: The 1952 Massachusetts Senate Race) apie E.Kennedy brolio Johno pirmąją rinkimų į Senatą kampaniją.

E.Kennedy diagnozė ir jo mirtis pakurstė spėliones, kas galėtų užimti šio trečiojo pagal Senate tarnautą laiką senatoriaus vietą ir ar nauja karta gali išlįsti iš jo šešėlio.

Daugelis jaunesniųjų Kennedy šeimos atstovų aktyviai dalyvauja pilietinėje veikloje, bet nė vienas jų nesireiškia tokiu mastu kaip E.Kennedy, paskutinis iš keturių brolių Kennedy, tarp kurių yra 1960-aisiais prezidentu išrinktas ir 1963-iaisiais nužudytas Johnas (Džonas) ir Niujorkui atstovavęs senatorius Robertas, kurio prezidentinė kampaniją nutrūko po jo nužudymo 1968-aisiais.

Vyriausiasis brolis Josephas žuvo Antrajame pasauliniame kare.

Galimybės kitam Kennedy paveldėti Senato vietą, kuri šeimai priklausė beveik penkis dešimtmečius, yra ribotos. Nors tarp galimų pretendentų neretai minimas E.Kennedy sūnėnas Josephas, vyriausiasis Roberto Kennedy sūnus.

Jis šešias kadencijas dirbo JAV Atstovų Rūmų nariu iš Masačusetso, o dabar vadovauja nepelno organizacijai "Citizens Energy Corp", kuri tiekia pigų krosnių kurą neturtingiems valstijos gyventojams.

Jis kelis kartus svarstė galimybę siekti Masačusetso gubernatoriaus posto, bet kaskart nuspręsdavo jo nesiekti. Tokį sprendimą jis priėmė ir 1997-aisiais, kai jo buvusi žmona išleido knygą, kurioje buvo jam nepalankių vertinimų.

2001-aisiais vėl nusprendęs nedalyvauti rinkimuose jis laikraščiui "The Boston Globe" sakė: "Man tai nereiškia politikos atmetimo. Tiesiog man patinka tai, ką darau "Citizens".

Demokratai, suprasdami didžiulį Kennedy šeimos populiarumą, galėtų paraginti 56 metų Josephą siekti savo dėdės vietos. Pagal Masačusetso įstatymus Senate atsiradus laisvai vietai, Masačusetso gubernatorius per 145-160 dienų turi surengti specialius rinkimus.

Kiti Kennedy klano atstovai taip pat galėtų saugoti politinį palikimą, bet nė vienas jų neturi tokio autoriteto kaip žilaplaukis "Senato liūtas", kurį daug kas laiko vienu geriausių derybininkų ir bendravimo meistrų Vašingtone. Jo kalbose, kurios būdavo sakomos griausmingu baritonu, būdavo pilna jaudinamų Kennedy klano vaizdinių.

Jaunesniajai šeimos kartai atstovauja ir E.Kennedy sūnus, 42 metų Atstovų Rūmų narys demokratas Patrickas Kennedy iš kaimyninio Rod Ailando. Jam reikėtų persikraustyti į Masačusetsą, jei jis norėtų siekti savo tėvo vietos.

Prieštaringai vertinami P.Kennedy gyvenimo epizodai galėtų trukdyti jam siekti aukštesnio posto. Naujausias iš tų epizodų yra gydymasis 2006 metais, po avarijos, kai jo mašinai Vašingtone atsitrenkus į apsauginę užtvarą, jis gydėsi dėl priklausomybės nuo receptinių vaistų. Šiais metais jis vėl suklupo kovodamas su šia priklausomybe.

Kito šeimos nario, 58 metų Kathleen Kennedy Townsend, kuri yra vyriausias Roberto Kennedy vaikas ir buvusi Merilando gubernatoriaus pavaduotoja, politinis kapitalas žlugo 2002-aisiais, jai pralaimėjus kovą dėl gubernatoriaus posto.

J.F.Kennedy duktė Caroline Kennedy, kuriai - 51 metai, atšaukė savo sprendimą siekti Niujorko vietos Senate, kurią paliko Hillary Clinton.

Rašytoja ir filantropė C.Kennedy buvo kritikuojama dėl interviu žiniasklaidai, kuriuos kai kas laikė miglotais ar neaiškiais. Kai kas taip pat klausė, ar C.Kennedy, kuri nepasivargino balsuoti daugelyje rinkimų, gaus tą vietą vien tik dėl savo pavardės.

"Caroline Kennedy fiasko gana smarkiai pakenkė Kennedy prekės ženklui", - sakė Prinstono universiteto politologijos profesorius Julianas Zelizeras.

Dar yra ir neišbandytų klano narių: Robertas F.Kennedy jaunesnysis, aplinkosaugos aktyvistas ir teisininkas, kuris niekada nėra dirbęs valstybiniame poste.

"Tarp jaunesnių sūnų šeimoje nėra kito žmogaus, kuris, mano nuomone, šiuo metu turėtų Tedo Kennedy rimtumą kalbant apie tapatinimą su tam tikrais principais, liberalizmu, ar turėtų tokią pačią televizinę ir politinę charizmą, - sakė J.Zelizeras. - Tikrai atrodo, kad ši šeima, kaip dinastija, nyksta".