„Policijos veiksmai nukreipti prieš didelę dalį įvairiausių veikėjų Baltarusijoje. Iš mūsų universiteto nukentėjo Politologijos katedros vedėja Svetlana Naumova, taip pat mūsų sociologas Andrejus Vardomackis, kuris turi savo sociologijos laboratoriją Minske.

Svetlanos Naumovos butas vakar buvo krėstas 6 valandas. Paimti abu jos turėti kompiuteriai“, – informavo pašnekovė.

I. Vaišvilaitė taip pat pažymėjo, jog milicijos ataką patyrė ir keli buvę EHU studentai.

„Baltarusijoje padėtis negerėja“

Kaip informavo EHU atstovė I. Vaišvilaitė, Minske milicijos kratas patyrę žmonės kaltinami esą „skeidžiantys melagingą informaciją apie prekes ir paslaugas“.

„Aš tikrai neįsivaizduoju, kokią melagingą informaciją galėjo skleisti mūsų dėstytojai. Jie tikrai šito nedarė“, – teigė EHU atstovė.

Pašnekovės teigimu, įvykiai Minske yra įrodymas, kad „padėtis Baltarusijoje negerėja, o gal net ir prastėja“.

„Rytų partnerystės kontekste visą laiką buvo kalbama apie tai, kad Baltarusijoje padėtis minkštėja, kad vyksta dialogas su opozicija. Ir tikrai kurį laiką tokių akivaizdžių represijų nebuvo.

Taip, buvo rinkimai į vietos savivaldą, jų metu buvo pastebėta įvairiausių negerų dalykų, kurie Vakarų stebėtojams suteikė galimybę kalbėti apie tai, kad Baltarusijoje padėtis tikrai negerėja, o gal net ženkliai blogėja.

Dabartiniai įvykiai spėjimus tik patvirtino“, – sakė I. Vaišvilaitė.

Dėstytoja: kratos – specialiųjų tarnybų darbas

Viena iš EHU dėstytojų ir judėjimo „Sakyk tiesą“ narė Svetlana Naumova teigia, kad kratos, prisidengus milicija, galėjo būti organizuotos Baltarusijos specialiųjų tarnybų.

„Kratą vykdė milicija, bet iš to, kaip jie visa tai darė, buvo aišku, kad ne jų tai iniciatyva.

Pavyzdžiui, kada mane tardytojas apklausinėjo, jis klausimus skaitė tiesiog iš popieriuko. Matėsi, kad ne jo iniciatyva ir jis ne tame kontekste randasi.

Visa akcija buvo labai gerai koordinuota, milicininkai pas mus visus praktiškai vienu laiku atėjo“, –dėstė pašnekovė.

Pasak S. Naumovos, prieš „Sakyk tiesą“ aktyvistus imtasi veiksmų, nes jie įrodė, kad „kažką gali“.

„Buvau krečiama, kaip pilietinės kompanijos „Sakyk tiesą“ aktyvistė. Mes vykdome situacijos Baltarusijoje analizę, visuomenei teikiame informaciją apie socialines ir politines problemas šalyje.

Rengėme akciją „100 bedarbystės veidų“, darėme vietinių deputatų rinkimų monitoringą, o vakar įvyko visų mūsų aktyvistų užpuolimas“, – pasakojo pašnekovė.

Kratos tebesitęsia

Anot S. Naumovos, milicija iškrėtė daugiau negu 20 judėjimo „Sakyk tiesą“ narių butų.

„Gavau žinių, kad dabar atliekamos kratos Babruiske, Mogiliove ir kituose Baltarusijos miestuose“, – informavo EHU dėstytoja.

Pašnekovė pažymėjo, kad milicijos veiksmai prieš „Sakyk tiesą“ aktyvistus yra įrodymas, jog „demokratija Baltarusijoje yra iliuzija“.

„Ši situacija yra ryškus pavyzdys to, kad visos tos kalbos apie demokratizaciją, apie tai, kad režimas gali liberalizuotis yra ne daugiau negu iliuzija.

Vykdėme masinę akciją – rinkome parašus už vienos Minsko gatvės vardo keitimą. Norėtume, kad ji būtų pavadinta žinomo mūsų rašytojo Vasilijaus Bykovo vardu. Surinkome apie dešimt tūkstančių parašų.

Tai buvo signalas, kad mūsų kompanija tikrai gali kažką padaryti, kad žmonės jungiasi, solidarizuojasi su mumis. Iš karto sulaukėme labai aštrios reakcijos“, – sakė S. Naumova.