„Seasteading Institute“, kuris ir gavo pinigus, jau kelerius metus vysto nepriklausomų neutraliuose vandenyse plaukiojančių objektų, kur gyvens žmonės, koncepciją.

Naujų mikrovalstybių gyventojai nebus priklausomi nuo jokių įprastinių įstatymų. Kaip teigia instituto vadovė Patri Friedman, šios platformos gali sudominti politinių ir religinių judėjimų atstovus bei tokias visuomenes grupes kaip nudistai, ekologai ir narkotikų legalizavimo šalininkai.

Nepriklausomų plaukiojančių valstybių idėjos sumanytojai žada, kad jose nubus tokių sąvokų kaip pragyvenimo minimumas, vidutinis atlygimas, statybų ant platformų niekas nereglamentuos. Viena iš nedaugelio taisyklių, kurių privalės laikytis tokių valstybių gyventojai – kai kurie ginklų licencijavimo tvarkos apribojimai, skelbia „Details“.

2012 metais prie Kalifornijos krantų atsiras plaukiojantis viešbutis „ClubStead“ – 34,2 tūkst. kvadratinių metrų plaukiojantis objektas. Jį suprojektavo „Seasteading Institute“ kaip eksperimentinę plaukiojančią platformą. Viešbučiui įrengti viso prireiks 120 mln. JAV dolerių (288 mln. Lt), rašo žurnalas „Esquire“.

P. Theilas, kuris gerai žinomas dėl savo liberalių pažiūrų, jau gana seniai investuoja į „Seasteading Institute“ projektus. Šiuo metu jo fondas užsiima instituto rengiamų projektų realizavimo galimybių paieškomis.

Pirmoji plaukiojanti valstybė buvo įkurta 1967 metais. Sylando kunigaikštystė įsikūrusi 10 kilometrų nuo Jungtinės Karalystės krantų ant jūrinės platformos Šiaurės jūroje. 2009 metais platforma buvo oficialiai parduodama už 750 mln. eurų (2,589 mlrd. Lt).

Platformos įsigijimu buvo suintegruotas „The Pirate Bay“ tinklalapis, tačiau iki šiol jam nepavyko surinkti reikiamos sumos.