Daugiau nei metus nelaisvėje žurnalistę M. Varfolomejevą laikę separatistai grasino jai apklausose ginklu ir gąsdino, tačiau nemušė, nors daugelis belaisvių buvo kankinami ir žalojami.

Žurnalistė kilusi iš Luhansko, tačiau ilgą laiką dirbo Kijeve. 2015 m. sausio mėn. ji išvyko į Luhanską pas 77-erių močiutę, o žurnalistas Jurijus Gukovas (Asejevas) paprašė jos tuo pačiu siužetui nufotografuoti niekuo neišsiskiriantį gyvenamąjį namą.

Kai žurnalistė priėjo prie iš namo išeinančių asmenų, kad pasitikslintų adresą, ji buvo pagrobta ir paimta nelaisvėn, nes, kaip paaiškėjo vėliau, šis pastatas buvo vos ne „Luhansko liaudies respublikos“ generalinis štabas, strateginis separatistų objektas, rašo gordonua.com.

M. Varfolomejeva tikino pabuvojusi visuose „Luhansko liaudies respublikos“ rūsiuose, buvo ir greitojo reagavimo padalinyje (SOBR), „vidaus reikalų ministerijoje“, „saugumo ministerijoje“, tardymo izoliatoriuje, komendantūroje.

„Iš pradžių – sunkios apklausos, moralinis spaudimas, pistoletas prie galvos, prie kelio, stambūs vyrai rėkė, kad sužalos, bet nešaudė, nors grasinimai pistoletu buvo labai realistiški; šaukė, kad ranką sulaužys, rodė įjungtą elektrošoką, grasino panaudoti jį“, – pasakojo žurnalistė.

„Sakė, kad jiems manęs gaila, nes esu trapi mergina, kitaip tikrai nebūtų pasigailėję“, – pasakojo žurnalistė. „Ačiū tėvams, kad aš – mergaitė“, – pridūrė ji.

Apklausose jos reikalauta išduoti slaptažodžius, kodus. „O aš juk nieko nežinau, sakau jiems, kad galiu sugalvoti, sakau, norite, prisiimsiu kaltę dėl Kennedy nužudymo? Kaip norite“, – toliau pasakojo M. Varfolomejeva.

Vienas iš tų „tyrėjų“ trankė koją į stalą, kai norėjo jai suduoti. „Vėliau jau išgėręs konjako atsiprašė, sakė, kad esu geras žmogus, taip kad elgėsi visaip“, – sakė ji. Žurnalistės teigimu, „tyrėjai“ ir taip vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ „vidaus reikalų ministerijos“ vadovas su ja kalbėjosi, sakė suprantantys, kad ji dėl nieko nekalta ir greitai ją paleis, bet vėliau suprato, kad ji – vykęs „personažas“, taigi pradėjo ją rodyti per televiziją kaip pavojingą nusikaltėlę, kuri buvo neva suimta per sėkmingai įvykdytą specialiąją operaciją.

„Tai priminė zoologijos sodą, kuriame nėra dramblio, nes jo negalėtų išlaikyti. Bet yra nedidelis ponis, kuriam uždedamos poroloninės ausys, straublys ir nedaug ką temačiusiai publikai toks variantas tinka. Pažiūrėkite, ji gi su „Dešiniojo sektoriaus“ simbolika, o tai reiškia, kad ji ne tik viena iš jų, bet dar ir koordinatorė“, – pasakojimą tęsė žurnalistė.

M. Varfolomejeva papasakojo ir apie kitus sulaikytuosius, su kuriais ji buvo laikoma prieš patekdama į vienutę. Jos teigimu, dauguma belaisvių – separatistai iš Luhansko srities, sulaikyti už chuliganizmą ir sukčiavimą.

Jos teigimu, visi sulaikytieji būdavo įspėjami: jei bus konfliktų kamerose, jie neišvengs problemų, todėl muštynių nebūdavo. „Pasodino į kamerą su penkis kartus teista narkomane – štai tokia kompanija. Arba pasodina pas moterį, kurios namai subombarduoti ir jai pasako, kad esu artilerijos ugnies koreguotoja; galite įsivaizduoti, koks jos požiūris į mane“, – kraupiomis patirtimis dalijosi ji.

Dar M. Varfolomejeva tikina įsiminusi vyrą, vežiojusį močiutes ir padėjusį joms tvarkyti dokumentus dėl pensijos, o jis buvo apkaltintas pagalba „Ajdar“ batalionui. Jis tikino pasirašysiantis bet ką, kad tik jo nekankintų, atsisakė automobilio, jį paleido – žiemą, avintį įspiriamas basutes, kurias jis avėjo rugpjūtį, kai buvo sulaikytas.

Taip jis ir išėjo pėsčiomis į Starobilską. Tyrėjai tikino žmonių nemušantys, tačiau iš apklausų žmonės grįždavo sulaužytais šonkauliais, su daugybe mėlynių, o gydytojai tik imituodavo pagalbos suteikimą, pavyzdžiui, užklijuodavo pleistrą.

„Žmogus grįždavo visas pajuodęs nuo mėlynių, o jie tik kartodavo, kad koridoriai labai slidūs, todėl žmonės parkrenta. Ant ausų kabindavo nuolatinės srovės generatorius, tai vadindavo „skambučiu Obamai“, kankino elektra“, – pasakojo M. Varfolomejeva.

Žurnalistę „Luhansko liaudies respublikos“ separatistai kovo 3 d. iškeitė į du belaisvius, vienas jų – rusas. Nelaisvėje moteris buvo nuo 2015 m. sausio mėn., o jos grąžinimas kelis kartus buvo atšauktas. „Luhansko liaudies respublikos“ separatistai teigė, kad žurnalistė dirbo Ukrainos artilerijos koreguotoja, ir už tai jai grėsė 15 metų nelaisvės.