„Jis ėjo Didžiuoju akmeniniu tiltu su mergina, nepažįstamieji iššoko iš automobilio, keturis kartus iššovė ir pabėgo“, - agentūrai „Maskva“ sakė šaltinis teisėsaugos organuose. TASS pašnekovas sako, kad žmogžudystė įvykdyta vietovėje, vadinamoje „Vasiljevskij spusk“.

Pranešama, kad į nusikaltimo vietą atvažiavo B. Nemcovo bendražygis politikas Michailas Kasjanovas.

„Aš dabar matau Boriso lavoną. Didysis Zamoskvoreckio tiltas. Matau kūną ir daug policijos“, - agentūra „Novosti“ cituoja B. Nemcovo bendrapartietį Ilją Jašiną.

Apie įvykį pranešta VRM vadovui Vladimirui Kolokolcevui. Maskvos policija ieško įtariamųjų, mieste įvestas planas „Perėmimas“.

B. Nemcovas buvo nušautas septyniais šūviais į nugarą.

Remiantis preliminaria informacija, su B. Nemcovu nusikaltimo vietoje buvo 1991 m. Kijeve gimusi mergina. „Echo Moskvy“ skelbia, kad mergina nenukentėjo ir šiuo metu yra apklausiama.

Buvo pranešta, kad politikas nušautas netoli Kremliaus. Jis vaikščiojo su moterimi, informuoja BBC. 

Sekmadienį, kovo 1-ąją, Maskvoje B. Nemcovas organizavo V. Putino kritikų mitingą prieš karą Ukrainoje. Būtent apie tai ir buvo paskutinis nužudyto politiko pranešimas socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje. 


„Interfaks“ šaltinis teisėsaugos organuose pranešė, kad nustatytas B. Nemcovo žudiko automobilis – baltas „Ford Focus“ arba „Ford Mondeo“. Šiuo metu judėjimas Didžiuoju Moskvorecko tiltu atnaujintas, B. Nemcovo kūnas išvežtas iš nusikaltimo vietos, į kurią jo bendražygiai jau neša gėles.

Prieš nužudymą pietavo restorane

Teisėsaugos organai pranešė, kad pries nužudymą Borisas Nemcovas su savo palydove papietavo viename iš GUM’o restoranų.

„Nemcovo maršrutas nustatytas. Jis ir jo palydovė pavakarieniavo viename iš GUM’o restoranų ir po to nuėjo pasivaikščioti, - pasakojo „TASS“ šaltinis. – Tikėtina, kad jį sekė nuo GUM’o, vienas iš bendrininkų perdavinėjo žudikams, kur keliauja Nemcovas. Politikas su mergina ėjo per Raudoną aikštę link Vasiljevo nusileidimo, vėliau pakilo ant Didžiojo Moskvorecko tilto ir ėjo link Bolotnaja aikštės. Už 200 metrų jį prisivijo automobilis, iš kurio ėmė šaudyti,“ - pridūrė teisėsaugos organai. Jų manymu, nusikaltimas buvo kruopščiai suplanuotas, jam buvo ruošiamasi iš anksto.

M. Kasjanovas: apie grasinimus B. Nemcovui nežinau

Naujienų agentūros „Interfax“ šaltinis teigia, kad B. Nemcovo nužudymas – tai užsakomoji žmogžudystė. Remiantis naujienų agentūros ITAR-TASS pateikiama informacija, paremta Michailo Kasjanovo pateikiamais duomenimis, kol kas nėra jokių nužudymo versijų. „Jokių versijų neturiu, Nemcovas nekalbėjo apie jokius grasinimus ar sekimą“, - M. Kasjanovą cituoja newsru.com.

Kaip praneša oficialus Tardymo komiteto atstovas Vladimiras Markinas, į B. Nemcovą iš pravažiuojančio pro šalį automobilio buvo šauta mažiausiai septynis kartus. Jo teigimu, tyrėjai šiuo metu dirba nusikaltimo vietoje, apklausiami liudininkai ir nustatomos nusikaltimo aplinkybės.

B. Nemcovo advokatas: jam buvo grasinama socialiniuose tinkluose

Boriso Nemcovo advokatas Vadimas Prochorovas įvykio vietoje žurnalistams pareiškė, kad B. Nemcovas sulaukė grasinimų socialiniuose tinkluose, tačiau jis teigia netikintis, jog šį nusikaltimą planavęs žmogus būtų apie tai pranešęs.

„Borisui prieš kelis mėnesius kažkokie ataušėliai grasino socialiniuose tinkluose. Kažkoks ataušėlis jam parašė:„Greitu metu aš tave nudėsiu“. Tačiau aš netikiu, kad tas žmogus, kuris iš tiesų suplanavo šį nužudymą, būtų žarstęs tokius pareiškimus,“ - teigė V. Prochorovas.

Anot B. Nemcovo advokato, dėl grasinimų buvo kreiptasi į teisėsaugą, tačiau jokio atsakymo nesulaukta.

„Mes kreipėmės į teisėsaugos organus, tačiau jokių naujienų negavome. Vienas dalykas akivaizdus: niekas iš Boriso Nemcovo aplinkos ir bendražygių negali jaustis saugūs. Esu įsitikinęs, kad tai politinis motyvas, be to, nusikaltimą galėjo įvykdyti tie, kas sugrįžo iš karštųjų taškų Ukrainos pietryčiuose“.

Tačiau naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi šaltiniu teisėsaugos institucijose, praneša, kad prieš nužudymą B. Nemcovas nesikreipė į teisėsaugos organus dėl grasinimų. Anot šaltinio, patikrinimas parodė, kad opozicionierius nenukreipė į teisėsaugos organus jokių pareiškimų dėl grasinimų. Jo turimais duomenimis, B. Nemcovui galėjo grasinti iš pavydo.

Taip pat V. Prochorovas pridūrė, kad į Tyrimų komitetą ėmė kviesti artimiausius politiko bendražygius ir pažįstamus. „Aš kol kas nenorėčiau konkretizuoti, tačiau į apklausas buvo iškviesti daugelis iš jo bendražygių ir pažįstamų“, - patikino jis.

V. Putinas: nužudymas turi visus užsakomosios žmogžudystės požymius

Iškart po žinios apie Kremliaus kritiko B. Nemcovo nužudymą Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paskelbė, jog V. Putinas buvo „iškart informuotas apie Boriso Nemcovo nužudymą“.
Vladimiras Putinas

„Putinas pabrėžė, kad šis žiaurus nužudymas turi visus užsakomosios žmogžudystės požymius ir yra išskirtinai provokacinio pobūdžio“, - Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žodžius cituoja naujienų agentūra ITAR-TASS.

Taip pat D. Peskovas pareiškė, kad V. Putinas nurodė Rusijos tiriamojo komiteto, Vidaus reikalų ministerijos ir FSB vadovams sudaryti tiriamąją grupę ir asmeniškai kontroliuoti šio nusikaltimo tyrimo eigą.

Pasaulis šokiruotas

Generalinis Europos Tarybos sekretorius Thorbjornas Jaglandas komentuodamas šį įvykį savo „Twitter“ paskyroje pareiškė: „Aš šokiruotas ir pasibaisėjęs, kad opozicijos lyderis Borisas Nemcovas buvo nušautas. Žudikai turi stoti prieš teisingumą“.


Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas teigė, kad yra šokiruotas ir reiškė užuojautą B. Nemcovo šeimai.

„Aš šokiruotas ir negaliu patikėti tuo, kas įvyko. Mano mintys ir maldos šiuo metu yra su Boriso šeima, artimaisiais ir draugais. Kaltininkai privalo būti surasti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Tikiuosi, kad Rusijos valdžia veiks nedelsiant. Borisas Nemcovas palieka didelį palikimą, kurį Rusijos piliečiai ir jo draugai užsienyje dar ilgai saugos, tęsdami jo pradėtus darbus,“ - sakė V. Ušackas.

Jungtinių Amerikos Valstijų senatorius Johnas McCainas, Ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas, pareiškė užuojautą dėl Boriso Nemcovo žūties.

„Labai nuliūdintas“ dėl Boriso Nemcovo žūties, parašė socialiniame tinkle „Twitter“ senatorius, įdėjęs ir vieną savo nuotrauką su B.Nemcovu.

Jis – vienas pirmųjų iš JAV politikų reagavęs į B. Nemcovo nužudymą.


NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Aleksandras Vershbowas sakė, kad yra sukrėstas opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymo. Pasak jo, tai yra dar vienas tragiškas praradimas Rusijos laisvei.

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad Vašingtonas smerkia Rusijos politiko Boriso Nemcovo žmogžudystę.

„JAV prezidentas: Jungtinės valstijos smerkia žiaurų Boriso Nemcovo nužudymą,“ – teigiama Baltųjų rūmų Nacionalinės saugumo tarybos pranešime, paviešintame „Twitter“ paskyroje.


B. Obama pareiškė, kad B. Nemcovas buvo nenuilstantis savo šalies gynėjas, kuris siekė savo šalies piliečiams teisių, kurių nusipelnė visi žmonės.

„Aš žavėjausi B. Nemcovo drąsa ir jo ryžtu kovoti su korupcija Rusijoje, aš įvertinau jo norą atvirai pasidalinti savo įžvalgomis, kai buvome susitikę Maskvoje 2009 metais“, - pareiškė B. Obama.

„Mes reiškiame gilią užuojautą B. Nemcovo šeimai ir Rusijos tautai, kuri prarado vieną iš atkakliausių ir iškalbingiausių jos teisių gynėjų“, - reziumavo JAV prezidentas.

Ukrainos politikai reiškia užuojautą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka neabejoja, kad Boriso Nemcovo žudikai bus surasti.

„Šokas. Borisą užmušė. Sunku patikėti. Neabejoju, žudikai bus nubausti. Anksčiau ar vėliau. Šviesios jam atminties...“, – parašė jis savo paskyroje „Twitter“.


Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad nužudytasis B. Nemcovas buvo tikras Rusijos patriotas ir puikus Ukrainos draugas.

„Rusijos patriotas ir kartu didelis Ukrainos draugas. Toks jis buvo ir toks liks mūsų atmintyje Borisas Nemcovas“, – parašė A. Jaceniukas socialiniame tinkle „Twitter“.


Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksandras Turčynovas mano, kad B. Nemcovo nužudymas Rusijai bus iškilios asmenybės netektis.

„Užmušė Borisą Nemcovą. Užuojauta giminėms ir artimiesiems. Rusija neteko dar vienos iškilios asmenybės, kuri atsisakė gyventi klūpodama“, – parašė O. Turčynovas „Ukrainska pravda“ paskyroje tinkle „Twitter“.

Rusijos politinės partijos „Jabloko“ steigėjas Grigorijus Javlinskis pareiškė užuojautą B. Nemcovo artimiesiems.

„Sunkiausias nusikaltimas. Nėra žodžių, – parašė jis tinkle „Twitter“. – Nuoširdžiausia užuojauta mamai ir visiems Boriso Nemcovo artimiesiems“.

G. Javlinskis dar nurodė politinę atsakomybę dėl šio įvykio priskiriąs Rusijos valdžiai.

Negailestingai kritikavo V. Putiną

B. Nemcovas buvo aršus Rusijos prezidento V. Putino kritikas, vienas iš pagrindinių opozicijos lyderių šalyje.

1991–1997 m. B.Nemcovas buvo Nižnij Novgorodo srities gubernatorius, 1990–1993 m. – Rusijos Valstybės Dūmos deputatas, 1994–1997 m. – Rusijos Federacijos Tarybos narys.

1997 m. kovo mėn. paskirtas Rusijos ministro pirmininko V.Černomyrdino pirmuoju pavaduotoju, kartu buvo Rusijos kuro ir energetikos ministras. Kitoje S.Kirijenkos vyriausybėje (1998 m. balandžio – rugpjūčio mėn.) buvo vicepremjeras.

Nuo 2000 m. – Rusijos dešiniosios opozicijos veikėjas, aktyvus V.Putino politikos kritikas. 2000–2003 m. buvo Rusijos valstybės dūmos pirmininko pavaduotojas nuo Dešiniųjų jėgų sąjungos frakcijos.

2011–2012 m. organizavo masinius opozicijos protesto mitingus Maskvoje. Kartu su kitais paskelbė devynis pranešimus apie korupciją V.Putino aplinkoje.

Nuo 2012 m. – Rusijos respublikonų-liaudies laisvės partijos pirmininkas.