Buvęs JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas penktadienį tebėra įstrigęs Maskvos oro uosto tranzito zonoje šeštą dieną iš eilės, kai atvyko į Rusijos sostinę įprastu oro bendrovės "Aeroflot" reisu iš Honkongo, kur jis nutekino žiniasklaidai detalių apie Jungtinių Valstijų vykdomą didelio masto kibernetinį šnipinėjimą.

Vienas su šia byla susipažinęs Rusijos pareigūnas penktadienį apkaltino Jungtines Valstijas sąmoningai stumiant Maskvą į sudėtingą padėtį, kai Vašingtonas oficialiai nepranešė atšaukęs E.Snowdeno paso galiojimą, pranešė naujienų agentūra "Interfax".

Pareigūnas sakė, kad Maskva galėjo neleisti E.Snowdenui atskristi į Rusiją, jeigu būtų žinojusi apie problemas dėl jo kelionės dokumentų.

"Amerikiečiai sąmoningai pastūmėjo Maskvą į sudėtingą padėtį, laiku neperspėję apie CŽV (Centrinės žvalgybos valdybos) paso panaikinimą, - pareiškė jis. - Rusijos valdžia apie tai buvo informuota pavėluotai, praėjus daugiau nei savaitei po to, kai buvo priimtas sprendimas atšaukti Snowdeno pasą."

"Jeigu šis faktas būtų tapęs žinomu anksčiau, tikėtina, kad Snowdenas nebūtų išskridęs į Maskvą ir nebūtų visos šios istorijos", - priekaištavo pareigūnas.

Rusija ir JAV neturi ekstradicijos sutarties, o Maskva iki šiol atsisakydavo perduoti E.Snowdeną Vašingtonui.