Nyderlandų vadovaujama tarptautinė tyrėjų grupė tiria „kelias dalis, galbūt priklausančias raketų „žemė-oras“ sistemai „Buk“, sakoma bendrame prokurorų ir Olandijos saugumo tarybos (OVV) pranešime.

„Šios dalys buvo įgytos per ankstesnę paieškos misiją rytinėje Ukrainoje, ir dabar jas turi reiso MH17 kriminalinio tyrimo komanda ir Olandijos saugaus skrydžio valdyba“, - pažymima jame.

Paklaustas, ar minėtos dalys buvo rastos katastrofos vietoje, Olandijos prokuratūros atstovas spaudai Wimas de Bruinas naujienų agentūrai AFP nurodė tegalįs pasakyti tik tai, kad jos paimtos iš „rytinės Ukrainos“.

Reisu MH17 skridęs laineris buvo numuštas 2014 metų liepos 17 dieną virš separatistų kontroliuojamos teritorijos Ukrainos rytuose, kur jau kelis mėnesius vyko kautynės tarp vyriausybės pajėgų ir kovotojų. Visi jame buvę 298 žmonės žuvo.

Ukrainos ir Vakarų šalių pareigūnai sako, kad lėktuvas buvo numuštas separatistų – galbūt per klaidą – panaudojusių raketą „žemė-oras“. Pasak jų, tų raketų sukilėliams parūpino Rusija, kuri taip pat galbūt apmokė kovotojus jas naudoti. Tuo tarpu separatistai ir Maskva tokius pareiškimus neigia.

Pernai Nyderlandų paskelbtoje preliminarioje ataskaitoje sakoma, kad lėktuvas buvo techniškai tvarkingas likus kelioms iki jo subyrėjimo danguje po susidūrimo „didelės energijos objektais, (atskriejusiais) iš lėktuvo išorės“, kurie galėjo būti raketos šrapnelis.

Likus kelioms valandoms iki MH17 lainerio katastrofos AP žurnalistai matė savaeigę zenitinių raketų sistemą „Buk M1“, važiuojančią per separatistų kontroliuojamą Snižnės miestą ir gabenančią keturias 5,5 metro ilgio raketas. Po trijų valandų Malaizijos lėktuvas buvo numuštas už maždaug 10 km į vakarus nuo tos vietos.

Separatistų paneigimus vis labiau silpnina vietos gyventojų pasakojimai, ten buvusių žurnalistų pastabos ir vieno sukilėlių pareigūno pareiškimai. Ukrainos vyriausybė taip pat esą perėmė separatistų pokalbius, rodančius, kad jie yra susiję su šiuo incidentu.

Per kelias savaites iki MH17 katastrofos separatistai numušė kelis Ukrainos karinius transporto lėktuvus. Birželio 14-ąją buvo numuštas lėktuvas Il-76 – tąsyk žuvo visi 49 jame buvę žmonės.

Visų aukų, išskyrus du keleivius olandus, palaikai buvo rasti ir atpažinti. Olandijos saugumo taryba (OVV) tikisi spalio pirmąją savaitę paskelbti nekantriai laukiamą galutinę ataskaitą dėl katastrofos priežasčių.

Tačiau OVV atstovė Sara Vernooij pabrėžė, kad tame dokumente bus įvardyta tik katastrofos priežastis, o ne numanomi kaltininkai. „Didžiausias klausimas išlieka tas pats – kas atsakingas?“ – naujienų agentūrai AFP sakė MH17 aviakatastrofos fondo, įkurto atstovauti žuvusiųjų artimiesiems, pirmininkas Dennisas Schoutenas.

Pasak D.Schouteno, aukų artimieji kantriai laukia tyrimų rezultatų. „Norime užtikrinti, kad tai būtų atlikta tinkamai ir pačiu geriausiu būdu, – sakė jis. – Tačiau viena aišku: kad ir kas tai padarė, jie turi būti susekti ir nubausti. Teisingumas turi būti įvykdytas.“

Kai kurių MH17 katastrofos aukų artimieji pateikė beveik 900 tūkst. dolerių ieškinį JAV teismui, kaltindami dėl tos tragedijos vieną buvusį Ukrainos separatistų lyderį.

Ieškinyje sakoma, kad Rusijos pilietis Igoris Strelkovas, dar žinomas kaip Igoris Girkinas, veikė pagal „faktinius arba numanomus“ Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybės įgaliojimus, kai buvo numuštas tas laineris.