Kaip apokalipsė įvyktų, nėra aišku – svarstomi įvairūs variantai, tokie kaip katastrofiška Žemės ir mitinės planetos Nibiru, žinomos planetos X vardu, susidūrimas. Taip pat pražūtingas susidūrimas su kometa ar civilizacijos sunykimas dėl milžiniškos Saulės audros.

Amerikoje modernių požeminių išgyvenimo slėptuvių gamintojas Ronas Hubbardas stebėjo, kaip jo verslas suklestėjo.

„Nuo vienos per mėnesį perėjome prie vienos per dieną“, - sakė jis. – „Aš neturiu nuomonės apie majų kalendorių, tačiau, kai astrofizikai atvyksta pas mane, kad įsigytų slėptuvę ir pataria būti pasiruošusiam Saulės žybsniams, radiacijai ir elektromagnetiniams impulsams... Aš slėpsiuosi po žeme nuo 19 iki 23 dienos. Dėl viso pikto, jei jie būtų teisūs“.

Prancūzijoje, Pirėnų kalnuose, 179 gyventojus turinčio Biugaracho miesto meras bandė išvengti chaoso uždrausdamas NSO stebėtojus ar lengvuosius orlaivius ant Biugaracho kalno.
Rusijoje, Kirovo regione, Omutninske žmonės skuba pirkti žibalo ir atsargų po laikraščio straipsnio, neva patvirtinančio pasaulio pabaigą, kurį, manoma, parašė tibetietis vienuolis.

Kuznecko mieste nupirkta labai daug druskos. Barnaule, netoli Altajaus kalnų, panikuojantys pirkėjai išgraibstė visus deglus ir termosus.

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pasisakė apie šią situaciją. „Netikiu pasaulio pabaiga“, – o po to pridūrė. – „Bent jau ne šiais metais.“

Kinijoje, kurioje nėra buvę didelių rūpesčių dėl pasaulio pabaigos, paranojos banga dėl apokalipsės prasidėjo 2009-aisiais, po populiaraus Holivudo filmo „2012“.

Filmas, kuriame vaidino Johnas Cusackas, Kinijoje susilaukė didžiulio pasisekimo, kadangi žiūrovai buvo suvilioti siužeto, kuriame Kinijos kariuomenė statė laivus, kad išgelbėtų žmoniją.

Kinijoje kai kurie žmonės rimtai žvelgia į apokalipsės grėsmę. Pranešama, kad Sičuano provincijoje žmonės su panika perka žvakes.

Panika kilo po žinutės „Sina Weibo“, kiniškoje „Twitter“ versijoje, kuri pranašauja tris dienas tamsos tuomet, kai prasidės apokalipsė.

Vienos parduotuvės savininkas sakė: „Iš pradžių mes nesupratome kodėl, bet tada išgirdome kažką murmant apie nenutrūkstančią tamsą.“

Šanchajaus policija pasakojo, kad sukčiai įtikinėja pensininkus atiduoti jiems savo santaupas kaip paskutinį dosnumo parodymą.

Tuo metu Meksikoje, kur klestėjo senovės majų civilizacija, į pasaulio pabaigą žiūrima kaip į galimybę. Valstybė surengė šimtus su majų tema susijusių renginių, todėl tikimasi, kad turistų skaičius šiais metais bus dvigubai didesnis.

NASA: visa tai tik gandai

NASA siekia griežtai išsklaidyti pasaulio pabaigos baimes. Jie sako, kad nėra jokių įrodymų apie Nibiru planetos egzistavimą, o gandai, jog ji slepiasi už Saulės, yra nepagrįsti.

„Ji negali už Saulės slėptis amžinai, jau prieš daug metų būtume ją pastebėję“, - sakė NASA mokslininkas.

Kosmoso administracija taip pat atmetė apokalipsės teorijas, susijusias su neįprastu planetų išsidėstymu ar staigiu Žemės magnetinių polių apsivertimu.

Sąmokslo teoretikai tvirtina, kad kosmoso administracija bando nuslėpti tiesą, kad būtų išvengta panikos. Tačiau NASA astronomas Davidas Morrisonas sakė: „Bent kartą per savaitę gaunu žinutę nuo jauno žmogaus, kuris sako, kad serga ir dėl artėjančios atpirkimo dienos mąsto apie savižudybę. Manau, kad skleisti gandus internete tam, kad įbaugintumei vaikus yra blogai.“ 

Patys majai atmeta bet kokias pasaulio pabaigos galimybes. Majų išminčius Pedro Calestino Yacas Nojus ceremonijos metu Kuboje degino sėklas ir vaisius, taip pažymėdamas senojo kalendoriaus pabaigą. Jis sakė: „21-oji yra dėkingumui parodyti o 22-oji – pasveikinti naują ciklą, naują aušrą“.