„Mes siunčiame į Kataloniją papildomas civilinės gvardijos ir policijos pajėgas, kad padėtume Katalonijos policijai užtikrinti viešąją tvarką“, - parašė ministras savo tviteryje.

„Pareigūnų uždavinys bus patruliuoti viešose vietose ir palaikyti tvarką, taip pat reaguoti, jeigu būtų rengiamas neteisėtas referendumas“, - sakoma šalies VRM tinklalapyje.

Trečiadienio rytą Ispanijos civilinė gvardija po kratų kelių Katalonijos autonominio regiono vyriausybės departamentų biuruose sulaikė 12 žmonių, tarp jų - Katalonijos ekonomikos ir mokesčių žinybų vadovus, taip pat dar kelių departamentų darbuotojus. EFE duomenimis, per kratas tikriausiai buvo ieškoma dokumentų, susijusių su planuojamu referendumu dėl regiono nepriklausomybės.

Rugsėjo 6 d. Katalonijos parlamentas priėmė įstatymą dėl referendumo, kuris, Madrido nuomone, yra neteisėtas. Vėliau buvo pasirašytas potvarkis surengti plebiscitą spalio 1 d. Be to, Katalonijos parlamentas patvirtino įstatymą, reguliuosiantį pasitraukimą iš Ispanijos sudėties, jeigu per referendumą pergalę iškovos nepriklausomybės šalininkai.

Ispanijos vyriausybė apskundė Katalonijos parlamento sprendimus Konstituciniame teisme, kuris anuliavo Katalonijos parlamento prezidiumo susitarimus, leidusius priimti įstatymą dėl referendumo organizavimo. Bet regiono valdžia tvirtina, kad referendumas vis tiek įvyks.