Būtent ekonomistai ir įmonių vadovai su migrantų antplūdžiu siejo didžiulius lūkesčius. „Vokietijoje prieglaudos ieškantys atvykėliai padės išspręsti šalyje susikaupusias problemas“, – buvo įsitikinę aukščiausio rango Vokietijos ekonomistai.

Buvo viliamasi, kad pabėgėliais pavyks pasinaudoti kaip labai reikalinga darbo jėga, padėsiančia išsaugoti neįtikėtiną Vokietijos ekonomikos stabilumą. Specialistai taip pat tikėjosi, kad atsiradus jaunų migrantų pavyks užkirsti kelią šaliai gresiančiai demografinei krizei.

„Akivaizdu, kad realybė pasirodė ne tokia optimistinė. Jau dabar juntamas susirūpinimas, kad su Turkija sudarytas susitarimas pabėgėlių klausimu gali būti nutrauktas ir į Vokietiją plūstelės nauja migrantų banga“, – rašoma laikraščio publikacijoje. „Die Welt“ ir konsultacinės įmonės „Roland Berger“ surengtos apklausos duomenimis, 75 proc. apklaustų įvairių įmonių vadovų įsitikinę, kad dar vienas toks kaip pernai plūstelėjęs migrantų srautas taps šaliai ekonomine našta.

Svarbiausi šalies ekonomistai ir pagrindinių įmonių vadovai per pastaruosius mėnesius įsitikino, kad didžioji pabėgėlių dalis neįsilies į Vokietijos darbo rinką nei dabar, nei kiek vėliau.

„Pabėgėlių integravimas yra sudėtingesnis, nei tikėtasi“, – teigia Kelno Vokietijos ekonomikos instituto švietimo, migracijos ir inovacijų sektoriui vadovaujantis Axel Plünnecke.

Specialistas pastebi, kad daugelis jau atvykusių migrantų susidūrė su rimtomis dėl išsilavinimo kylančiomis problemomis, taip pat su tolesne integracija į darbo rinką susijusiais iššūkiais. „Iš patirties žinoma, kad gali praeiti net penkeri metai, kol bent pusei pabėgėlių pavyks įsitvirtinti darbo rinkoje“, – svarsto A. Plünnecke.

Jau šiandien aišku, kad profesijos įgijimas ir kalbos įsisavinimas – ilgas procesas. „Deja, daugelis pabėgėlių dėl finansinių priežasčių ir susiklosčiusių aplinkybių priversti kuo greičiau pasirūpinti uždarbiu“, – sako A. Plünnecke. Ilgu kvalifikacijos įgijimo keliu ryžtasi žengti toli gražu ne kiekvienas.

Straipsnio autorius taip pat pastebi, kad, anot Vokietijos ekonomistų, visuomenėje neišvengiamai kilsianti įtampa gali turėti neigiamą poveikį ekonomikai.

Tarptautinio valiutos fondo specialistai mano, kad teigiamų migracijos rezultatų galima tikėtis tik tuo atveju, jei pabėgėlio statuso siekiantiems asmenims pavyktų greitai integruotis visuomenėje. Jei taip nenutiks, išlaidų tik daugės ir tai neabejotinai sukels šalies gyventojų pasipiktinimą.