„Mes negalime nusigręžti nuo mūsų kaimynų problemų ir dramų tų žmonių, kurie rizikuodami savo gyvybėmis bando pasiekti Europą“, – kalbėjo ministrė pirmininkė, priminusi, kad anksčiau Varšuva skelbė apie ketinimą priimti du tūkstančių pabėgėlių.

„Matome, kad padėtis labai pasikeitė. Mes turime ir esame pasirengę nuveikti daugiau“, – pridūrė E. Kopach, pabėgėlių krizę įvardijusi kaip humanitarinę katastrofą.

Lenkijos premjerė teigė, kad Varšuva gali priimti daugiau nei du tūkstančius pabėgėlių, tačiau siekia tą daryti atsakingai, atsižvelgdama į šalies galimybes, kad atvykėliai galėtų jaustis saugiai ir integruotis į visuomenę.

E. Kopach paragino visas ES šalis pasirūpinti išorės sienų apauga, suformuoti pabėgėlių grąžinimo politiką ir užtikrinti griežtą atvykėlių kontrolę, siekiant įsitikinti, kad pabėgėliai neturi blogų ketinimų.

Tuo metu Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda antradienį teigė esąs prieš migrantų kvotas.

Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jean'as Claude'as Junckeris trečiadienį Europos Parlamente (EP) sakys kalbą apie ES padėtį ir kartu su EP nariais aptars pagrindinius iššūkius, su kuriais susiduria Bendrija. Taip pat tikimasi, kad vadovas pristatys privalomų pabėgėlių kvotų planą dėl 120 tūkst. atvykėlių paskirstymo po ES šalis.