"Ataskaitoje apie Vidurio ir Europos piliečius" iki šiol užregistruota beveik 40 tūkst. nusiskundimų, didžiąją dalį kurių sudaro skundai dėl girtavimo, triukšmavimo ir netinkamo automobilių parkavimo, rašo laikraštis.

Vasario mėnesį atsidarusi interneto svetainė, kurią įkūrė antiislamiškomis pažiūromis garsėjančio politiko Geerto Wilderso Laisvės partija (PVV), registruoja skundus dėl viešosios tvarkos pažeidimų, kuriuos daro imigrantai iš tokių šalių kaip Lenkija, Rumunija, Bulgarija ir kitos Vidurio ir Rytų Europos šalys.

Ši svetainė užrūstino Lenkiją ir kitas devynias 2004 metais į ES įstojusias šalis. Nyderlandų vyriausybei jie pasiskundė, jog tokia svetainė diskriminuoja jų šalių piliečius.

Lenkijos ambasados atstovas Januszas Woloszas naujienų agentūrai AFP sakė, kad nenori kalbėti apie ataskaitoje nurodomus skaičius ir pavadino ją "labai silpna bei moksliniu požiūriu beverčiai".

Tuo tarpu PVV atstovas parlamente Joramas de Klaverenas laikraščiui "Algemeen Dagblad" sakė, kad 40 tūkstančiai skundų, kurie buvo gauti iš "suinteresuotų asmenų", yra didelis skaičius.

PPV nuomone, šis skaičius rodo šios problemos mastą, todėl partija nori, kad policija griečiau taikytų įstatymus tokiems imigrantams, pridūrė jis.

"Tų šalių elgetos, bedarbiai, benamiai ir narkomanai, kurie visiškai neatitinka privalomų pajamų minimumo reikalavimo, turėtų būti išsiųsti iš šalies", - sakė politikas interviu laikraščiui.

Partijos atstovė šiuo klausimu kalbėti su naujienų agentūra AFP atsisakė, tačiau patikino, kad laikraštyje nurodyti skaičiai yra "teisingi".

Lenkijos ambasada trečiadienį paskelbė jos užsakymu Varšuvos Viešųjų ryšių instituto atlikto kelių mėnesių sociologinio tyrimo duomenis, kuriuos patvirtina ir olandų viešosios nuomonės agentūros tyrimo apie olandų požiūrį į lenkų imigrantus rezultatai.

Tyrimai parodė, Nyderlandų gyventojų požiūris į lenkus svyruoja nuo teigiamo iki neutralaus, o vietos gyventojai imigrantus iš Rytų laiko sunkiai dirbančiais žmonėmis.

Oficialiais duomenimis, Nyderlanduose gyvena maždaug 350 tūkst. imigrantai iš Rytų Europos, kurie sudaro beveik 2 proc. iš visų 16,6 mln. šalies gyventojų.