„Įstatymo ir teisingumo“ partija „atsisakė pasiūlymo, kuris sukėlė ginčą parlamente“, sakė A. Duda Lenkijos visuomeniniam transliuotojui TVP.

Partijos narys Lenkijos Senato vadovas Stanislawas Karczewskis patikino žurnalistus, kad kol kas liks galioti senosios taisyklės, o jis naujus pasiūlymus pateiks iki sausio 6 dienos.

A. Duda paragino nuo penktadienio parlamente esančius opozicijos politikus parodyti gerą valią ir nutraukti protestą.

Penktadienį pasipiktinę 2015 metų spalį į valdžią atėjusia „Įstatymo ir teisingumo“ vyriausybe dešimtys opozicijos deputatų užėmė pagrindinę parlamento salę, o protestuotojai blokavo įėjimus į pastatą.

Naujausią opozicijos pasipiktinimo bangą sukėlė planai į parlamento spaudos galeriją įleisti tik po du žurnalistus iš vienos žiniasklaidos priemonės ir uždrausti žurnalistams fotografuoti ir filmuoti.

Dėl šių suvaržymų žiniasklaida negalėtų fiksuoti vaizdų, kai parlamentarai pažeidžia taisykles, pavyzdžiui, balsuoja už nedalyvaujantį kolegą.

„Įstatymo ir teisingumo“ partija tvirtino, kad nauja žiniasklaidos darbo tvarka siekiama užtikrinti komfortišką darbo aplinką ir politikams, ir žurnalistams.

Opozicijos parlamentarai taip pat ragino surengti naują parlamento balsavimą dėl kitų metų biudžeto, kuris, jų teigimu, buvo patvirtintas neteisėtai – kitoje parlamento vietoje, opozicijai užėmus pagrindinę salę.

Senatas biudžetą turėtų svarstyti antradienį.

Pirmadienis buvo paskutinė darbo diena Konstitucinio Teismo pirmininkui Andrzejui Rzeplinskiui, kuris tapo priešinimosi vyriausybei simboliu.

Klausimas dėl jį pakeisiančio žmogaus tapo dar vienu Teismo ir PiS dominuojamo parlamento nesantaikos obuoliu.