Sutarties tekstą, dėl kurio buvo suderėta iš naujo, kai šalies rinkėjai per spalio 2-osios referendumą atmetė pradinę versiją, dabar turi patvirtinti žemieji parlamento rūmai.

Dešiniojo sparno partijos „Centro Democratico“, kuri vadovavo taikos susitarimo oponentų stovyklai, nariai prieš antradienio vakaro balsavimą Senate protestuodami išėjo iš salės.

Tuomet už taikos susitarimą nubalsavo 75 deputatai, o balsavusiųjų prieš jį nebuvo.

„Tegyvuoja taika, tegyvuoja Kolumbija“, – užbaigdamas posėdį sušuko Senato pirmininkas Mauricio Lizcano.

Susitarimu siekiama užbaigti 52 metus vykstantį ginkluotą konfliktą tarp FARC – didžiausios šalyje kairiųjų partizanų grupuotės – ir vyriausybės.

Tačiau Kolumbijos rinkėjai, nepatikliai vertinantys susitarimą, kuris yra labai atlaidus sukilėlių lyderiams, per referendumą netikėtai sudavė smūgį šiam procesui.

Abi šalys grįžo prie derybų stalo Havanoje ir parengė naują sutarties versiją, kuria, pasak prezidento Juano Manuelio Santoso, atsižvelgiama į opozicijos prieštaravimus.

J.M.Santosas, už šį taikos procesą laimėjęs 2016 metų Nobelio taikos premiją, nusprendė nerizikuoti nauju referendumu ir pateikė pataisytą susitarimą tvirtinti Kongresui.

Jo pagrindinis varžovas, buvęs prezidentas Alvaro Uribe, atmetė pataisytą susitarimą.

Be kita ko, A. Uribe reikalavo, kad FARC lyderiams nebūtų leista kandidatuoti į renkamus postus, kol jie atlieka bausmes už įvykdytus žiaurumus.

Jis taip pat reikalauja, kad bet koks naujas susitarimas būtų priimtas referendumu.

Kolumbijos konfliktas pareikalavo mažiausiai 260 tūkst. gyvybių, o dar 7 mln. žmonių privertė palikti savo namus, nurodo pareigūnai.