130 Atstovų Rūmų narių nubalsavo už ankstesnę dieną Senato patvirtintą tekstą. Nei vienas žemųjų parlamento rūmų narys nebalsavo prieš šią sutartį.

Prezidentas Juanas Manuelis Santosas pareiškė, kad šis balsavimas yra „istorinis palaikymas“ jo pastangoms sudaryti taiką.

J. M. Santosas, už savo pastangas pelnęs šių metų Nobelio taikos premiją, pateikė tvirtinti Kongresui atnaujintą sutartį, nes Kolumbijos rinkėjai spalį pribloškė pasaulį, kai per referendumą atmetė ankstesnę šio dokumento versiją.

Vyriausybės derybų su Kolumbijos revoliucinėmis ginkluotosiomis pajėgomis (FARC) vyriausiasis pareigūnas Humberto de la Calle ragino įstatymų leidėjus ratifikuoti sutartį ir perspėjo, kad armijos paliaubos su kairiaisiais partizanais yra „trapios“.

Nuo paliaubų įsigaliojimo rugpjūčio 29 dieną žuvo du FARC kovotojai ir keli vietos aktyvistai, todėl nuogąstauta, kad abi konflikto pusės gali atnaujinti kovos veiksmus.

Taikos sutarties pagrindinis oponentas – buvęs prezidentas Alvaro Uribe – ir jo sąjungininkai argumentuoja, kad šis planas užtikrina nebaudžiamumą karo nusikaltimų įvykdžiusiems sukilėliams ir atveria galimybę gauti vietų Kongrese, o ne siunčia į kalėjimą.

Trečiadienį prie Kongreso rūmų vyko ir sutarties šalininkų, ir priešininkų protestai.

Pusę šimtmečio Kolumbijoje trukęs painus konfliktas įtraukė kelias kairiojo sparno partizanų grupuotes, dešiniąsias sukarintas organizacijas ir narkotikų kontrabandininkų gaujas.

Jis nusinešė 260 tūkst. žmonių gyvybių; o dar 60 tūkst. laikomi dingusiais.

Anksčiau triskart nesėkmingai mėginta užbaigti šį konfliktą: vadovaujant prezidentams Belisario Betancurui 1982–1986, Cesariui Gaviriai, 1990–1994 ir Andresui Pastranai 1998–2002.

Naujoji sutartis užbaigia konfliktą su marksistine FARC, iki šiol buvusia didžiausia sukilėlių grupuote Lotynų Amerikoje, bet esama kitų grupuočių, veikiančių šioje Pietų Amerikos šalyje, turinčioje per 47 mln. gyventojų.

Dėl taikos dar nesusitarta su mažesne Nacionalinio išsivadavimo armija (ELN). Planuojama, kad derybos dėl tolesnio dialogo bus atnaujintos sausio 10 dieną.