„Forbes“ atskleidžia sąrašo sudarymo metodiką: „Mes vertiname fizinių asmenų turtą, įskaitant ir akcijas privačiose ir viešuose įmonėse, nekilnojamąjį turtą, jachtas, meno vertybes, grynuosius pinigus, tačiau atsižvelgiame ir į fizinių asmenų įsiskolinimus. Mes taip konsultuojamės su daugeliu skirtingų sričių ekspertų.“

Po to, kai „Forbes“ jau turi tikslius fizinių asmenų turto paskaičiavimus, juos bandoma patikslinti konsultuojantis su pačiu turtų savininku. Kaip teigia žurnalo atstovai, „vieni sutinka bendradarbiauti, o kiti ne“, rašo „Newsweek“.

„Forbes“ į savo skelbiamą sąrašą neįtraukia karališkosios šeimos atstovų ir diktatorių, kurių „turtas susikrautas visiškai disponuojant savo politine galia“.

Nors žurnalo redakcija atvirai reiškia šią savo nuostatą, tačiau nebuvo linkusi atvirauti, kokia priežastis nulėmė tai, kad V. Putinas nebuvo įtrauktas į šį kasmetinį milijardierių sąrašą.

„Vladimiro Putino nėra mūsų skelbtame sąraše, todėl kad negalėjome patvirtinti, kad jo turto vertė siekia 1 milijardą ar daugiau JAV dolerių“,– sakė „Forbes“ žurnalo atstovas spaudai ir pacitavo „Forbes“ sąrašo sudarymo metodiką.

Žurnalo atstovai nepateikė paaiškino, ar V. Putinas galėjo būti išbrauktas iš turtingiausių pasaulio žmonių sąrašo, nes galėtų būti laikomas diktatoriumi. Žurnalistas, kuris sudarinėjo šį sąrašą, neatsakė į prašymą pakomentuoti situaciją.

Žinoma, galima teigti, kad V. Putino turtas iš tiesų nesiekia vieno milijardo JAV dolerių, ar jo turto vertės paprasčiausiai neįmanoma įvertinti. Rusijos prezidentas nepasitiki Vakarų žiniasklaida, todėl atrodo neįtikėtina, kad V. Putinas pateiktų savo investicijų rezultatus „Forbes“ žurnalistams.

V. Putino privatumas sukelia tik dar daugiau spekuliacijų apie galimą jo turto vertę.

„Aš manau, kad jo turto vertė siekia 200 milijardų JAV dolerių (182,43 milijardų eurų). Po keturiolikos metų valdžioje ir atsižvelgiant į pinigų srautus, kuriuos sukuria Rusija, ir kurie nebuvo panaudoti mokykloms, keliams, ligoninėms ir t.t. Visi šie pinigai yra investuoti į V. Putino ir jo bendražygių bankų sąskaitas Šveicarijoje, įmonių akcijas, draudimo fondus“ , – teigia buvęs V. Putino rėmėjas ir įmonės, užsiimančios kapitalo valdymu, direktorius Bill Browderis.

2012 m. Tiriamosios žurnalistikos biuras pateikė ataskaitą, kurioje teigiama, kad oficialūs įrašai teigia, kad tuo metu kartu su savo buvusia žmona prezidentas savo banko sąskaitoje turėjo mažiau nei pusė milijono JAV dolerių. Remiantis šiuo tyrimu, oficialiai V. Putinas uždirbo tik 140 tūkst. JAV dolerių per metus (127, 70 tūkst. eurų).

Vis dėlto V. Putino turtas kur kas didesnis – prezidentas gali naudotis keliomis vilomis, jachtomis ir gali didžiuotis brangiomis dovanomis, pavyzdžiui, 200 tūkst. JAV dolerių (182,43 tūkst. eurų) vertinamais laikrodžiais. Rusijos prezidento atstovas spaudai atsisakė pakomentuoti, ar ši nuosavybė priklauso V. Putinui.

Politikos ekspertas Stanislavas Belkovskis, kuris konsultavosi su tiriamosios žurnalistikos biuru, paskaičiavo, kad 2012 m. V. Putino turtas turėjo būti vertas apie 70 milijardų JAV dolerių (63.85 milijardų eurų) atsižvelgiant į investicijas į tokias dujų ir naftos įmones kaip „Surgutneftegas“ ir „Gazprom“. 2007 m.V. Putino turtą S. Belkovskis įvertino 40 milijardų JAV dolerių (36. 49 milijardo eurų). Kai kurių ekspertų vertinimu, S.Belkovskis pervertino Rusijos prezidento turtą ir teigė, kad tokie skaičiavimai „išpūsti“.

Galbūt V. Putino pomėgis turtams ateina iš jo turtingų draugų. Anksčiau V. Putino „vidinio rato“ nariai pateko į „Forbes“ turtingiausių žmonių sąrašą, įskaitant ir Rusijos banko „Rossiya“ vadovą Jurijų Kovalčiuką ir verslininką Genadijų Timčenką. J. Kovalčiuko turtas vertinamas 1,4 milijardo JAV dolerių (1,28 milijardo eurų), o G. Timčenkos 14, 5 milijardo JAV dolerių (13, 23 milijardo eurų).

Nors „Forbes“ niekada neįtraukė V. Putino į pasaulio turtingiausių sąrašą, tačiau 2013 ir 2014 m. jis buvo įvardintas pačiu galingiausiu žmogumi pasaulyje.