Spausdintiniuose šaltiniuose Niujorkas pirmą kartą Didžiuoju obuoliu pavadinamas apie 1920 metus. Sporto žurnalistas Johnas FitzGeraldas, rašydamas apie žirgų lenktynes Niujorke, laikraščio „New York Morning Telegraph“ straipsnį pavadino taip – „Aplink Didįjį obuolį“ (angl. Around the Big Apple). Kalbama, kad žurnalistas nugirdo, esą taip Niujorką vadina atvykėliai iš Naujojo Orleano, kuriems tai buvo ne tik didelis miestas, bet ir galimybė užsidirbti daugiau pinigų. 

Tiesa, žirgų lenktynės Niujorko mieste bei jo apylinkėse buvo siejamos su obuoliu jau gerą dešimtmetį iki publikacijos. Taip buvo įvardijamas varžybų prizinis fondas, na, o Niujorke tuo metu buvo galima išlošti didžiausias sumas apylinkėse, vadinasi, gauti didžiausią obuolį... Beje, vienas geriausių amerikietiškojo slengo tyrinėtojų etimologas Barry Popikas teigia, kad ši istorija tikra ir vienintelė. Šis vyrukas netgi sugebėjo įtikinti vietos valdžios atstovus vienai iš Manhatano gatvių sankirtų suteikti pavadinimą „Big Apple Corner“, ir būtent toje vietoje, kur gyveno minėtas sporto žurnalistas.

Dar viena itin gaji teorija, kad tokį pavadinimą miestui suteikė džiazo muzikantai. „Didysis obuolys“ – ne tik geriausio naktinio džiazo klubo pavadinimas Manhatano saloje, bet ir grupinis šokis. Šokis buvo toks beprotiškai populiarus, kad iš Niujorko Harlemo rajono išplito po visą šalį. Klubas buvo vienas prestižiškiausių ir jame groti buvo ne tik garbė, bet ir užtikrinta kelio pradžia į populiarumą bei finansinį stabilumą. Taigi „Didysis obuolys“ šnekamojoje kalboje imtas vartoti kaip Niujorko sinonimas. Tarpusavyje muzikantai bei džiazo verslo atstovai turėjo posakį: „Medis išaugina daug obuolių, tačiau tik vienas jų būna ypač didelis.“

Galbūt ši metafora skirta ne tik pokalbiams apie ypatingo talento atlikėjus, tačiau ir vieną iš daugybės miestų – Niujorką. 1938 metais pasirodė filmas pavadinimu „Big Apple“ apie minėtą šokį, kuriame vaidino geriausi Harlemo rajono pramoginių šokių šokėjai. Vienoje iš tais pačiais metais išleistų knygų džiazo muzikantas Cabas Calloway apibrėžė, ką reiškia Didysis obuolys: tai didelis miestas, pagrindinis stiebas, Harlemas.

Yra ir daugiau istorijų, kaip atsirado šis miesto pavadinimas. Nors jos ne tokios populiarios, galbūt viena jų – teisingesnė už kitas?

Tiesa, šis pavadinimas ilgainiui buvo primirštas. 1971 metais miesto valdžiai mąstant apie reklamos kampaniją, kaip pritraukti daugiau turistų į prastos reputacijos Niujorką, buvo prisimintas obuolys... Sukurtas „Didžiojo obuolio“ logotipas buvo pradėtas spausdinti visur: ant pirkinių krepšelių, marškinėlių, lipdukų, lipniųjų lapelių, netgi pradėti gaminti magnetai, kiti su obuolio atributika susiję suvenyrai. Taip sukurtas garsusis ženklas „I ♥ NY“. Žvelgiant iš šiandienos pozicijos kampanija pavyko, o jos sumanytojas Charlesas Gillettas 1994 metais gavo apdovanojimą už turizmo skatinimą. Taigi Didžiojo obuolio pavadinimas vis dar gajus, o kuria jo kilmės istorija tikėti, rinktis patiems.

"Verslo pradžios sėkmė" ir "TOP turtingiausi Rusijos verslininkai" ieškokite "bzn start" kovo mėnesio verslo žurnalo numeryje.

Šaltinis
Temos
Verslo žurnalas "bzn start"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)