Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) valstybių lyderiai susirinko Pekine į kasmetinį aukščiausiojo lygio suvažiavimą.

Lapkričio 10 d. per vakarienę prašmatniame vandens sporto stadione (pastatytame 2008 m. olimpinėms žaidynėms) V. Putinas sėdėjo šalia Kinijos prezidento žmonos Peng Liyuan, kuriai iš kitos pusės sėdėjo Kinijos prezidentas Si Dzinpingas.

Kinijos prezidentas bendravo su jam iš dešinės sėdinčiu JAV prezidentu Baracku Obama, o po trumpo Kinijos pirmosios ledi ir V. Putino pokalbio (veikiausiai ši pasakė, „vaje, čia vėsoka“), Rusijos prezidentas staiga atsistojo, abiem rankomis paėmė švarką ir riteriškai apgobė juo Kinijos prezidento žmonos pečius.

Ji mandagiai nusišypsojo, padėkojo, atsisėdo, o po kelių akimirkų padavė švarką patarnautojui.

Kinijos valstybinė televizija (CCTV) nufilmavo riterišką Rusijos lyderio poelgį. Jo ir pirmosios Kinijos ledi figūros atrodė mažos, nes buvo filmuota iš toliau, tačiau pranešėja juos atpažino ir pasakė: „Putinas apgobė švarku Peng Liyuan“.

Didieji Kinijos naujienų portalai akimirksniu įkėlė vaizdo reportažą, tą patį padarė ir socialiniai tinklalapiai. Kiniškame „Twitter“ analoge „Weibo“ netgi sukosi užrašas „Putinas duoda Peng Liyuan savo švarką.“

Tačiau čia įsikišo cenzoriai.

Praėjus kelioms valandoms po parodyto reportažo, Kinijos naujienų portalai ir socialiniai tinklalapiai jį ištrynė.

Kinija tradiciškai yra konservatyvi dėl viešo bendravimo tarp giminystės ryšiais nesusijusių vyrų ir moterų, ir Putino viešas dėmesio parodymas gali tapti penu pokštams, kurie didžiajam bosui tikriausiai nepatinka“, – sakė Pekine gyvenantis istorikas ir nepriklausomas komentatorius Zhang Lifanas.

Xi Jinpingo žmona Peng Liyuan, kuri anksčiau buvo populiari folkmuzikos dainininkė, garsesnė už savo vyrą, tapusi pirmąja ponia ne taip kaip jos pirmtakės ėmėsi daug labiau į akis krintančio vaidmens, pavyzdžiui, lydi savo vyrą per užsienio keliones, Kinijai „švelnia galia“ siekiant tokio statuso pasaulyje, kuris atitiktų jos ekonominę galią.

Propagandos pareigūnai kūrė Xi Jinpingo ir jo žmonos, kaip vienas kitą mylinčių žmonių poros įvaizdį. Nuotraukos, kuriose Xi Jinpingas per valstybinį vizitą saugo žmoną nuo lietaus, skina jai gėles ar paprasčiausiai laiko jos ranką, plačiai cirkuliavo Kinijos socialinėje žiniasklaidoje ir kėlė didelį susižavėjimą.

„Kai prezidentas pats laikė skėtį poniai, tai atitiko tarptautinę pagarbos moterims normą“, – rašė tinklaraštininkė Luo Qingxue partijos kontroliuojamo laikraščio „People's Daily“ svetainėje, kai Xi Jinpingas pernai per valstybinį vizitą Trinidade ir Tobage virš savęs ir žmonos laikė skėtį.

Tačiau V.Putinas pirmadienį vakare sujaukė scenarijų, kol Xi Jinpingas kalbėjosi su Amerikos prezidentu.

Kinijos socialinėje žiniasklaidoje pasipylė komentarai, bet paskui cenzoriai ėmė trinti bet kokius to incidento paminėjimus.

Šanchajaus tarptautinių studijų instituto Rusijos ir centrinės Azijos studijų direktorius Li Xinas sakė, kad V.Putinas tiesiog elgėsi kaip tikras rusas ir diplomatine prasme nepadarė nieko nederama.

„Rusijoje yra tradicija garbingam vyrui viešomis progomis rodyti pagarbą moterims, o tokioje šaltoje šalyje kaip Rusija labai normalu, kad džentelmenas turėtų padėti ponioms apsivilkti ir nusivilkti paltą. Bet kinams tai gali būti neįprasta“, – sakė jis.

V. Peskovas: moteris lieka moterimi

Rusijos prezidento Vladimiro Putino žiniasklaidos atstovas Dmitrijus Peskovas pakomentavo pledą Kinijos Liaudies Respublikos prezidento Xi Jinpingo žmonai padavusio V. Putino poelgį.

„Tradicija lieka tradicija, o moteris lieka moterimi – visiems kartais būna vėsu. Tai, kad jis padavė pledą yra normalu, tai – normalus poelgis. Taip būtų pasielgęs turbūt absoliučiai kiekvienas. Visa kita – apkalbos, nereikalingos ir visiškai absurdiškos diskusijos“, – pabrėžė D. Peskovas.

Kaip rašo gazeta.ru, D. Peskovas patikino, kad V. Putino poelgis aptarinėjamas daug labiau Rusijoje nei kitose valstybėse.