Svetainės „Minsheng Guancha“ įkūrėją Liu Feiyue policija anksčiau šį mėnesį sulaikė šalies centriniame regione esančiame Suidžou mieste. Svetainė pranešė, jog Liu Feiyue šeimai buvo pasakyta, kad jo atžvilgiu vykdomas tyrimas dėl ardomosios veiklos. Toks nekonkretus kaltinimas Kinijoje dažnai pateikiamas žmogaus teisių gynėjams ir disidentams.

„Minsheng Guancha“, kuri tai pat yra žinoma anglišku pavadinimu „Civil Rights & Livelihood Watch“, buvo įkurta 2006 metais. Joje fiksuojami protestai, žemės konfiskavimo atvejai, sulaikymai neįspėjus ir kiti įtariami žmogaus teisių pažeidimai, kuriuos paprastai ignoruoja Kinijos valstybinė žiniasklaida.

Liu Feiyue skelbė straipsnius apie disidentų ir aktyvistų sulaikymą Kinijoje ir yra vienas iš nedaugelio pagrindinėje šalies teritorijoje gyvenančių ir tai darančių žmonių. Jo svetainėje buvo reiškiami įtarimai, kad Kinija šimtus ramybės drumstėjų uždarė psichiatrijos ligoninėse, nes jiems neva reikia gydymo. Liu Feiyue taip pat fiksavo vietos korupcijos atvejus ir veteranų protestus siekiant pašalpų po paleidimo iš armijos.

Liu Feiyue jau daug kartų buvo trumpam sulaikytas, dažnai – per tokius svarbius renginius kaip Nacionalinio Liaudies Kongreso suvažiavimai ar tarptautiniai viršūnių susitikimai.

Tačiau jeigu jis bus nuteistas už ardomąją veiklą, jam grės kalėjimas iki gyvos galvos – didžiausia galima bausmė už „valstybės galios ardymo arba sąmokslo nuversti socialistinę santvarką“ organizavimą.

Pranešimai apie Liu Feiyue sulaikymą pasirodė neseniai dingus kitam aktyvistui. Žmogaus teisių gynėjo Jiang Tianyongo žmona ketvirtadienį sakė, kad apie jį žinių nėra nuo pirmadienio. Jiang Tianyongas pastaraisiais metais buvo tarp politiškai neparankiausių Kinijos figūrų, drauge su teisininku disidentu Gao Zhishengu ir aklu aktyvistu Chen Guangchengu.

Kitoje „Minsheng Guancha“ skiltyje Liu Feiyue sulaikymas vadinamas naujausiu „užsitęsusio aktyvistų slopinimo“ atveju.

„Kol neužtikrinamos atskiro žmogaus teisės, kreipimaisi dėl žmogaus teisių niekada nesiliaus“, – rašoma svetainėje.

Tarptautinės nevyriausybinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ tyrėjas Patrickas Poonas sakė, kad Liu Feiyue ir Jiang Tianyongo atvejai „kelia susirūpinimą“ ir gali reikšti „naują griežtų priemonių prieš žmogaus teisių gynėjus bangą“.

Pareigūnas, kuris penktadienį atsiliepė telefonu Suidžou visuomenės saugumo biure, sakė nežinantis apie Liu Feiyue sulaikymą. Skambučiai į Liu Feiyue mobilųjį telefoną penktadienį liko neatsakyti.