Susitarimas pirkti 24 naikintuvus "Su-35" ir keturis "Lada" klasės povandeninius laivus buvo pasirašytas prieš pat Kinijos prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) savaitgalio vizitą Rusijoje, cituodamas valstybinę televiziją rašė Komunistų partijos laikraštis "People's Daily".

Pranešime, kuriame pirkinio vertė nenurodoma, sakoma, kad tai yra pirmas kartas per 10 metų, kai Kinija nuperka "didelės karinių technologijų įrangos" iš Rusijos.

Kontraktas buvo sudarytas Pekinui plečiant savo karinių pajėgumų mastą. Pernai Kinija užsakė savo pirmąjį lėktuvnešį, o šiuo metu yra įsitraukusi į piktą teritorinį kivirčą su Japonija dėl ginčijamų salelių Rytų Kinijos jūroje.

Du iš perkamų povandeninių laivų bus pastatyti Rusijoje, o kiti du - Kinijoje.

"Naikintuvai "Su-35" gali veiksmingai sumažinti spaudimą Kinijos oro gynybai, kol bus galima eksploatuoti kinų gamybos "nematomus" naikintuvus", - sakoma pranešime.

Jame nurodoma, kad Kinija ir Rusija turėtų ir toliau bendradarbiauti karinių technologijų srityje, apimant tolimojo nuotolio priešlėktuvines raketas S-400, variklius 117S, transportinius lėktuvus IL-476 ir degalų papildymo ore lėktuvus IL-78.

Xi Jinpingas Maskvoje lankėsi nuo penktadienio iki sekmadienio ir susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Tai buvo pirmoji Xi Jinpingo užsienio kelionė nuo to laiko, kai jis anksčiau šį mėnesį tapo Kinijos valstybės vadovu.

Šio vizito metu šalys pasirašė maždaug 30 susitarimų dėl energetikos ir kitų sričių.

Xi Jinpingas taip pat susitiko su gynybos ministru Sergejumi Šoigu ir tapo pirmuoju užsienio lyderiu, apsilankiusiu Rusijos ginkluotųjų pajėgų valdymo centre.

Maskva ir Pekinas, kurie Šaltojo karo metais buvo priešininkai, pastaraisiais metais stiprino bendradarbiavimą, kad atsvertų tai, ką vadina JAV dominavimu pasaulyje.

Anksčiau šį mėnesį Kinija paskelbė apie tolesnį savo gynybos biudžeto didinimą 10,7 proc. iki 720,2 mlrd. juanių (116,3 mlrd. litų) 2013 metais.