„Kinija ir Jungtinės Valstijos turėtų... taiką laikyti pačiu brangiausiu, o stabilumą – svarbiausiu reikalu“, – kalbėdamasis su JAV gynybos ministru sakė Dongas Junas, pridurdamas, kad jos taip pat turėtų „palaipsniui stiprinti abejų šalių kariuomenių tarpusavio pasitikėjimą“.

„Karinė sfera – tai raktas... į santykių raidos stabilizavimą ir didelių krizių prevenciją“, – pasakė Dongas Junas.

Gynybos ministro teigimu, prezidentai Joe Bidenas ir Xi Jinpingas „atkakliai siekia užtikrinti stabilizaciją ir gerinti tarpusavio santykius“.

Tačiau jis taip pat perspėjo JAV dėl Taivano savivaldos, kurią Pekinas teigia esant jo teritorija.

„Dongas Junas pabrėžė, kad Taivano klausimas sudaro pagrindinių Kinijos interesų branduolį“, – nurodoma gynybos ministerijos paviešintame pokalbio tekste.

Jis perspėjo, kad Kinijos kariuomenė „niekada nesėdės sudėjusi rankas, kol bus vykdoma „nepriklausomo Taivano“ separatistų veiklą“ arba „išorės jėgos pataikaus jam ar rodys (jam) paramą“.

Jis taip pat paragino JAV gerbti jo šalies poziciją dėl Pietų Kinijos jūros, kurioje pastaraisiais mėnesiais smarkiai išaugo įtampa, Pekinui reiškiant pretenzijas į beveik visą jos teritoriją.

„JAV turėtų pripažinti griežtą Kinijos poziciją, gerbti Kinijos teritorinį suverenumą ir jūrines teises bei interesus Pietų Kinijos jūroje bei imtis praktinių veiksmų, siekiant apsaugoti taiką regioną“, – kalbėjo Dongas Junas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją