„Per „Normandijos formato“ derybas mes pasiekėme pozicijų vienybę ir sutarėme, kad pradėsime darbą Vienoje nuo „Normandijos ketverto“ šalių nuolatinių atstovų prie ESBO, o ateityje stengsimės įtraukti visas ESBO šalis. Juk norint Donbase pradėti misiją, mums reikės visų organizacijos narių sutarimo. Tam pritarė ir Rusija“, - per interviu naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Ukrainos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Konstantinas Elisejevas.

Jis pažymėjo, kad Kijevas turi „aiškius visų pokalbių telefonu įrašus“, kuriuose „Normandijos ketvertas“ pritaria būtent ginkluotos ESBO policijos misijos dislokavimui. „Viena, ką pažymėsiu, yra tai, kad lyderiai iš tikrųjų nesvarstė detalių, nes tai turi daryti ekspertai ir specialistai. Jie turi parengti atitinkamus pasiūlymus „Normandijos ketverto“ šalių vadovams“, - teigė K. Elisejevas.

Pasak jo, gegužės 23 dienos naktį per paskutinį „Normandijos ketverto“ pokalbį telefonu buvo pasiekti konkretūs susitarimai, kurie, deja, nebuvo įgyvendinti, nes Rusija užblokavo ir ignoravo visus šiame kontekste suplanuotus veiksmus.

„Konkrečiai kalbant, jie atsisakė atvykti į Berlyną, į ekspertų konsultaciją „Normandijos formatu“, kurios metu turėjo būti svarstomas politinis komponentas ir saugumo komponentas sureguliuojant padėtį Donbase.

Per konsultacijas Vienoje, kurios vyko „Normandijos formato“ valstybių nuolatinių atstovų ESBO lygiu, jie nebuvo pasirengę dalykiškai svarstyti naujos ESBO ginkluotos policijos misijos Donbase klausimo“, - teigė K. Elisejevas.

Rusija neigia

Rusija, priešingai negu skelbia Kijevas, nedavė sutikimo Donbase dislokuoti sukarintą misiją, trečiadienį, birželio 1 dieną, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Šių klausymų svarstymui yra nusistovėję formatai. Pirmiausia, tai kontaktinė grupė, kuri rinksis Minske, taip pat ESBO, kurios rėmuose ir turi būti priimti atitinkami sprendimai“, - naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Grigorijus Karasinas, atsakęs į klausimą, ar Rusija pritaria sukarintai misijai Donbase.

Jis pažymėjo, kad Rusija „tokio sutikimo nedavė“, ir pridūrė, kad „Kijevo strategų daugžodžiavimas tik trukdo šiam reikalui“.