Daugiatūkstantinės jaunimo demonstracijos Londone parodė britų konservatoriams, kad „Brexito“ idėja toli gražu nėra labai populiari, ar juo labiau kaip nors vienija Britanijos piliečius. Sunku pasakyti kaip dabar bus pačioje konservatorių partijoje. Apmaudus charizmatiško „Brexito“ kampanijos šalininko, buvusio Londono mero Boriso Johnsono pasitraukimas, bei ganėtinai skaudus politinis pralaimėjimas pačiam dabartiniam premjerui Davidui Cameronui, paliko partiją be aiškaus lyderio.

Tai rodo ir apklausos, pagal kurias nedidele persvara pirmauja dabartinė vidaus reikalų sekretorėTheresa May. Bet ji pati agitavo prieš „Brexitą“, o dabar kalba apie ilgas derybas su Europos Sąjunga ir ganėtinai miglotus planus, kaip Britanija užsitikrins naujas geresnes sutartis su visomis Sąjungos šalimis.

Šioje situacijoje nemažų šansų įgavo tikrieji partijos reformatoriai, visada pasisakę už atsiskyrimą. Pavyzdžiui, teisingumo sekretorius Michaelis Gove`as. Jis iškart pripažino, kad nėra išvaizdus ir iškalbingas, bet kaip ir kita aktyvi „Brexito“ šalininkė energetikos ministrė Andrea Leadsom, šie politikai iškart prabilo apie „Brexito“ esmę – tai yra kaip apriboti britų nacionalistus erzinantį laisvą žmonių judėjimą iš skurdesnių Sąjungos šalių ir tuo pat metu neprarasti Europos bendrosios rinkos teikiamų privalumų.

Jie žada visa tai padaryti ir padaryti greitai. Beje, jie žada apginti Britanijoje jau gyvenančių ir dirbančių imigrantų interesus. Antradienio vakarą, po pirmojo konservatorių partijos balsavimo rato iš penkių kandidatų liks tik keturi. Taip bus tol, kol liks tik du potencialūs premjerai, dėl kurių balsuos visi partijos nariai.

Taigi, penki britų politikai, kurie turi šansų užimti D. Britanijos premjero postą. Kas jie?

1. Theresa May: naujoji „geležinė ledi“

Theresa May

Blaivus politinis požiūris ir aiškios formuluotės – dabartinė vidaus reikalų ministrė daugeliui britų primena Margareth Thatcher, devintajame dešimtmetyje šaliai vadovavusią „geležinę ledi“. Pati 59 metų Th. May pozicionuoja save kaip politikę, kuri sugeba susitvarkyti su kasdieninio gyvenimo sunkumais.

Jai vadovaujant vyriausybė pradėtų įgyvendinti „radikalią socialinių reformų programą“, „kad paverstų Didžiąją Britaniją šalimi, kuri dirba kiekvienam, nepriklausomai nuo to, kas jis ir kokia jo kilmė“, pareiškė ji. Migracijos politikos klausimuose Th. May, pasisakiusi už Londono narystės ES išsaugojimą, laikosi griežtos linijos.

2. Stephenas Crabbas: jaunas ir perspektyvus

Stephenas Crabbas

Norą užimti premjero postą išsakė ir darbo bei pensijų reikalų ministras Stephenas Crabbas. 43 metų politikas laikosi antielitarinio įvaizdžio. Daugelis laiko jį darbininkų klasės atstovu, nes jį užaugino vieniša motina, gavusi iš valstybės socialinę paramą.

Konservatorių partijos pirmininko pareigose St. Crabbas pasiruošęs kovoti su „susiskaldymu, kurį suformavo Borisas Johnsonas“, aktyviai pasisakęs už „Brexit“. Škotijoje gimęs St. Crabbas, turintis šaknų Velse ir Lenkijoje, pabrėžia būtinybę išsaugoti Jungtinės Karalystės vientisumą po prieštaringai vertinamo referendumo.

3. Michaelas Gove'as: B. Johnsono antrininkas

Michaelis Gove'as

Kiek netikėtu tapo Didžiosios Britanijos teisingumo ministro Michaelo Gove'o kandidatūros iškėlimas. Jis yra ištikimas „Brexit“ šalininkas ir buvęs B. Johnsono bendražygis. Interviu žurnalui „Spectator“ M. Gove'as pareiškė, kad nusprendė balotiruotis dėl to, kad B. Johnsonas nesugebėtų vadovauti partijai. Iki tol 48 metų politikas ne kartą tvirtino, kad neketina kovoti dėl šio posto.

Iki savo karjeros parlamente 2005 metais M. Gove'as dirbo žurnalistu laikraštyje „Times“. Kartu su Davidu Cameronu ir Didžiosios Britanijos iždo kancleriu George'u Osborne'u – artimais M. Gove'o draugais – jis nemažai prisidėjo prie Konservatorių partijos modernizavimo, kuris leido toriams 2010 metais grįžti į valdžią.

4. Liamas Foxas: skandalingasis gynybos ministras

Liamas Foxas

54 metų Liamas Foxas akcentuoja savo žinias ir patirtį. 2010 metais jis užėmė gynybos ministro postą D. Camerono kabinete. Tačiau jau po metų atsistatydino – paaiškėjo, kad L. Foxo bičiulis Adamas Werritty lydėjo jį mažiausiai 18 oficialių kelionių.

Savo vizitinėje kortelėje A. Werritty nurodė, kad yra oficialus ministro patarėjas, tačiau iš tikrųjų jis užėmė gynybos pramonės lobisto vaidmenį. L. Foxas, kaip ir B. Johnsonas, yra ištikimas „Brexit“ rėmėjas.

5. Andrea Leadsom: bulvarinių laikraščių dėmesio centre

 Andrea Leadsom

Dar viena arši Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES šalininkė – Andrea Leadsom. „Imkime ir išgaukime maksimalią naudą iš „Brexit!“ – rašė ji savo tinklaraštyje socialiniame tinkle „Twitter“, kai paskelbė, kad balotiruosis į Konservatorių partijos lyderio postą.

Buvusi bankininkė A. Leadsom 2010 metais tapo parlamento nare, o po 2015 metų rinkimų užėmė Didžiosios Britanijos energetikos ministrės pareigas.

Stipri lyderė

Atnaujinta 14.34. „Sky News“ suskaičiavo, kiek šalininkų šalies parlamente turi kiekvienas dėl konservatorių partijos lyderio posto kovojantis kandidatas.

Kandidatai į britų konservatorių vadovo postą

Aiškia favorite varžybose dėl konservatorių lyderio posto laikoma vidaus reikalų ministrė Theresa May, kuri apibūdina save kaip nuosaikią figūrą, galinčią suvienyti referendumo suskaldytą partiją ir vadovauti Britanijos išstojimo iš ES procesui.

Th. May sakė, jog iki metų pabaigos tikrai neinicijuotų Europos Sąjungos sutarties 50-ojo straipsnio ir nepradėtų oficialios pasitraukimo iš ES procedūros, nors Europos lyderiai spaudžia Londoną kuo greičiau pradėti skyrybų procesą.

Viena pagrindinių jos varžovių, energetikos ministrė Andrea Leadsom, agitavusi už Britanijos pasitraukimą iš ES, sakė, jog norėtų, kad derybos dėl išstojimo sąlygų būtų „kiek įmanoma trumpesnės“, kad būtų išvengta „ilgo neapibrėžtumo laikotarpio“.

Nugalėtoją balsuodami paštu išrinks 150 tūkst. partijos narių. Jo pavardė bus paskelbta rugsėjo 9 dieną.

Varžybose dėl partijos lyderio posto praėjusią savaitę įvyko netikėtas posūkis, kai apie savo kandidatavimą pranešė teisingumo ministras Michaelas Gove'as , sudavęs skaudų smūgį „Brexit“ kampanijos vėliavnešiui, buvusiam Londono merui Borisui Johnsonui.

M.Gove’as tai padarė prieš pat spaudos konferenciją, kurioje B. Johnsonas, kaip tikėtasi, turėjo paskelbti apie savo kandidatavimą.

Sulaukęs dūrio iš vieno svarbiausių sąjungininkų, B. Johnsonas pasitraukė iš kovos, tačiau M. Gove'as tokiais savo veiksmais, regis, nuteikė prieš save dalį konservatorių parlamentarų.

Balsavimo etapai

330 Konservatorių partijos narių pirmajame etape balsuos nuo 11 iki 18 val. Britanijos laiku. Tikimasi, kad pirmojo etapo balsavimo rezultatai bus paskelbti apie 19 val. Britanijos laiku, o mažiausiai palaikymo sulaukęs kandidatas bus eliminuotas. Kiti etapai vyks ketvirtadienį ir ateinantį antradienį, kol liks tik du kandidatai.

Galiausiai partijos nariai rinksis iš dviejų daugiausiai partijos narių palaikymo sulaukusių kandidatų. Laimėtojas bus paskelbtas rugsėjo 9-ąją.