Politinė krizė Katalonijoje kulminaciją pasiekė, kai kraštutinė kairioji separatistų partija pareiškė neremsianti naujos regiono vyriausybės, vadovaujamos kadenciją baigiančio lyderio Arturo Maso.

Šis pareiškimas yra skaudus smūgis A.Masui, aktyviai siekiančiam Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Šiame turtingame šiaurės rytiniame Ispanijos regione, kuriame gyvena 7,5 mln. žmonių, rugsėjį vyko rinkimai į 135 vietas turintį parlamentą, kuriuose separatistai pirmą kartą užsitikrino daugumą.

Praėjusį mėnesį jie priėmė rezoliuciją, raginančią per 18 mėnesių įkurti nepriklausomą Katalonijos respubliką, mesdami rimtą iššūkį centrinei vyriausybei Madride.

Tačiau A.Maso vadovaujamam atsiskyrimo nuo Ispanijos šalininkų aljansui „Junts pel Si“ („Kartu už „Taip“), rinkimuose užsitikrinusiam 62 vietas, buvo būtina mažesnės kraštutinių kairiųjų separatistų partijos „Liaudies vienybės kandidatūra“ (Candidatura d'Unitat Popular, CUP), iškovojusios 10 vietų, parama, kad suformuotų vyriausybę iki sausio 9-osios galutinio termino.

Tačiau ideologiniai nuomonių skirtumai, regis, yra per dideli rasti kompromisą.

Nepriklausomybės judėjimas (regione) turi absoliučią daugumą, tačiau su šiuo kandidatu... mes negalime formuoti vyriausybės“, - pareiškė CUP deputatas Sergi Saladie (Seržis Saladi) žurnalistams po partijos vadovybės susitikimo, kuriame buvo priimtas sprendimas nebendradarbiauti su A.Maso aljansu.

Antikapitalistinė CUP, pasisakanti prieš narystę NATO ir Europos Sąjungoje, atsisako paremti A.Maso perrinkimą, nes yra nepatenkinta jo pastaraisiais metais vykdyta taupymo politika ir jo partijos sąsajomis su korupcijos skandalais.

Tačiau S.Saladie sakė, kad jo partija „neužtrenks durų“, jei bus pasiūlytas kitas kandidatas.

Nuo rugsėjį vykusių rinkimų A.Maso aljansas ne kartą atmetė galimybę kelti kitą kandidatą į regiono lyderius. Vietoje to jis mėgino palenkti CUP į savo pusę, žadėdamas įgyvendinti virtinę socialinių reformų, tarp jų skirti papildomą finansavimą būstų šeimininkams, kuriems gresia iškeldinimas, ir nemokamam maitinimui mokyklose vaikams iš socialiai remtinų šeimų.

Jei iki šeštadienio vidurnakčio A.Maso aljansui ir CUP nepavyks sutarti dėl naujo kandidato į regiono lyderius, Katalonijos parlamentui teks šaukti naujus rinkimus, o tai bus žingsnis atgal kelyje į nepriklausomybę.

Tai būtų jau ketvirtieji nuo 2010 metų rinkimai šiame regione, kuriame sukuriama maždaug penktadalis Ispanijos bendrojo vidaus produkto.