Rinkimai, kuriuose bendru sąrašu dalyvautų kandidatai iš visų partijų, pasisakančių už regiono nepriklausomybę, yra „vienintelis kelias“ leisti katalonams pareikšti savo nuomonę po lapkričio 9 dieną vykusio simbolinio nepriklausomybės referendumo, kuriam nepritarė centrinė vyriausybė, nurodė A.Masas.

Šie rinkimai būtų dalis šešių žingsnių proceso, kuris turėtų būti užbaigtas 2016 metų pabaigoje.

Šio plano, kurį A.Masas pristatė Barselonoje po referendumo sakydamas kalbą apie Katalonijos ateitį, tikslas - įkurti nepriklausomą katalonų valstybę.

„Atėjo laikas pasinaudoti vienintele mums likusia priemone surengti konsultacijas“, - sakė regiono vyriausybės vadovas 3 tūkst. žmonių miniai, kuri jo kalbą dažnai pertraukdavo plojimais.

„Būtų nesuprantama, jei nuėję taip toli šiuo keliu, kurį pradėjome, dabar sustotume. Mums reikia tiksliai žinoti, ar Katalonijoje yra aiški dauguma, pasisakanti už tai, kad turėtume savo valstybę, ar ne“, - sakė A.Masas.

Katalonijos lyderis nepaskyrė pirmalaikių rinkimų šiame Ispanijos šiaurės rytiniame regione datos. Eiliniai rinkimai Katalonijoje turėtų vykti 2016-aisiais.

Jei bendras už nepriklausomybę pasisakančių partijų sąrašas gaus absoliučią daugumą, po šių rinkimų suformuota regiono vyriausybė informuos Ispaniją ir tarptautinę bendriją „apie ketinimą įkurti Katalonijos valstybę“, sakė A.Masas.

Tuomet vyriausybė pradės derybas dėl atsiskyrimo sąlygų, parengs naujos valstybės struktūrą ir „būsimą Katalonijos konstituciją“, pridūrė jis.

Užbaigus šį procesą Katalonijoje bus surengti nauji rinkimai ir referendumas katalonų nepriklausomybės siekiui patvirtinti, sakė A.Masas.