Gyvenimo pabaigoje jis yra sakęs: „Man liūdna, nes juo naudojasi teroristai. Geriau jau būčiau sukūręs mašiną, kuria naudotųsi paprasti žmonės, pavyzdžiui, ūkininkai. Kad ir žoliapjovę“.

„The Independent“ skelbia, kad šio automatinio šautuvo paklausa net neketina mažėti. Gamintojai visai neseniai paskelbė per ateinančius trejus metus ketinantys pagaminti dvigubai daugiau šių ginklų – nuo 150 iki 300 tūkst. Taip pat planuojama ir prekės ženklo keitimo kampanija.

Plėtra planuojama nepaisant fakto, kad bendrovė „Kalashnikov Concern“ atsidūrė Vakarų Rusijai pritaikytų sankcijų taikinyje.

Michailas Kalašnikovas
Pasaulyje vienus ginkluotus konfliktus keičia kiti. Visai neseniai JAV prezidentas Barackas Obama paskelbė karą „Islamo valstybės“ maištininkams, tad norinčiųjų įsigyti šių automatinių šautuvų tikrai netrūksta.

Rusijos ginkluotosios pajėgos atsisakė naudoti penktos kartos automatinius šautuvus AK-12, jie tvirtina turį gausias senesnės kartos AK-74 atsargas, tačiau vis dar tikimasi juos perkalbėti.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau iniciavo 290 mlrd. svarų (1256 mlrd. Lt) kainuosiančią šalies ginkluotųjų pajėgų modernizavimo programą.

Skelbiama, kad Rusijos mokslininkai atnaujino branduolines raketas nešančių traukinių, kurie iki šiol vadinti kaip Šaltojo karo laikų liekana, projektą.

Rusijos ir NATO nesutarimai – palanki situacija Rusijos ginklų gamintojams. Panašu, kad Kremlius, susidūręs su Vakarų pritaikytomis sankcijomis, bus priverstas priimti sprendimą daugiau investicijų ir dėmesio skirti vietos gamintojams.

Prancūzijos valdžios sprendimas atidėti dviejų „Mistral“ tipo lėktuvnešių perdavimą Rusijai šiuo klausimu šalies ginklų gamintojams suteikė dar daugiau vilties.

Michailas Timofejevičius Kalašnikovas (niekada taip ir nebaigęs mokyklos) šį automatinį šautuvą sukūrė tuo metu, kai Rusija, Prancūzija, Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė turėjo bendrą priešą.

Michailas Kalašnikovas
Darbus paskatino nuolatiniai karių skundai, kad karine galia juos pastebimai lenkia vokiečiai.

Kalašnikovo automatinis šautuvas tapo vienu iš būtinųjų teroristų lyderių ir diktatorių atributų. Rankoje laikydami šį ginklą mėgdavo fotografuotis Osama bin Ladenas ir Saddamas Husseinas.

Nepaisant to, šie šautuvai atliko ir labai svarbų vaidmenį vaduojantis iš despotų priespaudos. Nebrangiai kainuojantys ir nesudėtingi (tokį automatinį šautuvą surinkti nesunku ir jokių karinių žinių neturinčiam žmogui) – štai pagrindiniai šio automatinio šautuvo privalumai.

Be to, jie beveik niekada neužsikerta, net ir pačiomis ekstremaliausiomis oro sąlygomis.

Pasirodo, šie automatiniai šautuvai gali būti skirti ne tik šaudyti, bet ir kaip interjero puošmena. Prieš 14 metų viename Bagdado viešbutyje straipsnio autoriui buvo pasiūlytas paauksuotas Kalašnikovas.

Prieš ketverius metus keli tokie buvo parduoti aukcione Darfūre. Visai neseniai vienoje itin madingoje universalinėje parduotuvėje Kopenhagoje buvo galima įsigyti šviestuvų, kurių stovas – ne kas kita, o aukso spalvos automatinis šautuvas. Tokio šviestuvo kaina – 800 svarų (3467 Lt). Įdomu, ką apie tai pasakytų pats M. Kalašnikovas.