Septynis kartus Italijos vyriausybei vadovavęs G.Andreotti "tapo beprotiško teisingumo auka", piktinosi dabartinis ministras pirmininkas Silvio Berlusconi (Silvijus Berluskonis).

Tačiau 83 metų G.Andreotti už grotų nesės. 1991 metais jis buvo paskelbtas senatoriumi iki gyvos galvos ir turi teisinę parlamentaro neliečiamybę. Be to, dėl jo amžiaus jam bet kuriuo atveju nereikėtų sėsti į kalėjimą, nurodė šaltiniai teisme.

G.Andreotti buvo apkaltintas bendrininkavimu nužudant žurnalistą Mino Pecorelli (Miną Pekorelį), kuris rengėsi išspausdinti jį kritikuojančią knygą.

Prieš trejus metus jis buvo išteisintas dėl šių kaltinimų, tačiau Perudžos prokuratūra šį verdiktą apskundė, o apeliacinis teismas sutiko su prokuratūros argumentais.

"Aš visad tikėjau ir tebetikiu teisingumu, net jeigu šį vakarą vargiai galiu sutikti su tokiu absurdu", - sakė G.Andreotti po to, kai buvo paskelbtas teismo nuosprendis. M.Pecorelli žudikas ar žudikai niekada nebuvo sučiupti.

Perudžos teismas sekmadienį 24 metų kalėjimo bausmę skyrė ir mafijoziui Gaetano Badalmenti (Gaetanui Badalmenčiui), kuris taip pat siejamas su šia žmogžudyste.

Tačiau teismas išteisino keturis kitus asmenis: Giuseppe Calo (Džuzepę Kalą), Claudio Vitalone (Klaudijų Vitalonę), Massimo Carminati (Masimą Karminatį) ir Micheangelo La Barbera (Mikelandželą La Barberą).

"Teismas pripažįsta Giulio Andreotti kaltu... Jam skiriama 24 metų kalėjimo bausmė ir iki gyvos galvos uždraudžiama užimti valstybinį postą", - sakė teismo pirmininkas.

"Tai beprotybė - nėra kito žodžio šiam nuosprendžiui apibūdinti", - pareiškė vienas G.Andreotti advokatas Gioacchino Sbacchi (Džoakinas Sbakis).

S.Berlusconi kaltino "politizuotus" teisingumo sistemos padalinius ir tvirtino, kad jie siekia "pakeisti demokratinės politikos kursą ir perrašyti Italijos istoriją". Patį ministrą pirmininką Milano prokurorai anksčiau kaltino sukčiavus tvarkant jo imperijos "Fininvest" buhalteriją.

Katalikų Bažnyčios hierarchai taip pat stojo ginti pamaldžiojo G.Andreotti - kardinolas Fiorenzo Angelini (Fjorencas Andželinis) jį net palygino su Jėzumi Kristumi."Be jokios abejonės, galiausiai įvyks prisikėlimas", - naujienų agentūrai ANSA sakė jis.

G.Andreotti draugas, kardinolas Achille Sivestrini (Akilė Silvestrinis) sakė, kad nuosprendis "atrodo neįmanomas". "Tokio dalyko niekas negalėjo prognozuoti. Jaudinuosi dėl jo ir jo šeimos", - pridūrė jis.

Buvęs Italijos prezidentas ir senatorius Oscaras Luigi Scalfaro (Oskaras Luidžis Skalfaras) sakė: "Negaliu nuslėpti susirūpinimo, nes pažįstu Andreotti 50 metų ir man atrodo neįtikėtina, jog jis yra atsakingas už tokį nusikaltimą".

"Nuosprendis, kuris pasmerkia Andreotti kaip bendrininką, nors (nusikaltimo) vykdytojai niekada nebuvo surasti, man atrodo neracionalus", - sakė kairiųjų opozicijos senatorius Stefano Passigli (Stefanas Pasiljas).

G.Andreotti taip ilgai dominavo pokario Italijos politikos scenoje, kad net buvo pradėtas vadinti "Ponu Italija". Šalies premjeru jis buvo septynis kartus nuo 1972 iki 1992 metų, o ministro pareigas ėjo net 21 kartą. Šiuo metu jis yra senatorius iki gyvos galvos.

Kovo mėnesį, per kitą, Palerme vykusį teismo procesą Sicilijos prokurorai reikalavo skirti G.Andreotti 10 metų kalėjimo bausmę už bendrininkavimą su mafija. Tuo metu buvęs ministras pirmininkas buvo išteisintas, bet prokurorai taip pat padavė apeliaciją.

Įtariama, kad G.Andreotti 1987 metų rugsėjo 20 dieną Palerme susitiko su dabar kalinamu mafijos "bosų bosu" Toto Riina (Totu Rina), kuris, kaip manoma, 1992-aisiais parengė su mafija kovojusių teisėjų Giovanni Falcone (Džovanio Falkonės) ir Paolo Borsellino (Paolo Borselino) nužudymą.

Prokurorai remiasi vieno buvusio mafijozio liudijimu, kad toks susitikimas įvyko. G.Andreotti, kuris beveik visą laiką vadovavo 47 metus Italiją valdžiusiai Krikščionių demokratų partijai, bylinėtis dėl numanomų ryšių su mafija tenka nuo 1993-iųjų.