„Siaučiant pandemijai, žmonėms reikia nors trupučio linksmybių, – teigė salos premjeras Miguelis Albuquerque. – Šie fejerverkai suteikia viltį, kad kiti metai bus geresni. Viltį reikia turėti.“

Deja, bet visos viltys greitai žlugo, praneša politico.eu.

Portugalijoje COVID-19 infekcijų skaičiaus augimas prasidėjo sausio 2 d, ir netrukus šalis pateko tarp daugiausia naujų atvejų ir mirčių fiksuojančių pasaulio valstybių. Skaičiuojant nuo Naujųjų metų išvakarių, Portugalijoje COVID-19 nusinešė 5 510 gyvybių, tačiau aukų skaičius per visus 2020 m. buvo tik truputį didesnis – 6 972.

Sausio mėnesį aktyvių atvejų skaičius padidėjo 242 proc. – iki 181 623. Tai beveik 1,8 proc. visų šalies gyventojų. Ligoninės yra perpildytos. Gauta pranešimų apie pacientus, iki 12 valandų laukiančius greitosios medicinos pagalbos automobiliuose, išsirikiavusiuose prie ligoninių intensyviosios terapijos skyrių, kuriuose beveik nebėra laisvų vietų. Sekmadienį buvo pasiektas dar vienas antirekordas – į intensyviosios terapijos skyrius paguldyta 850 naujų pacientų.

„Teko patirti labai sunkių akimirkų, bet jos nė iš tolo neprilygsta dabartinei situacijai, – tviteryje parašė slaugytojas Mario Andre Macedo. – Nepaisant to, mums vis tiek pavyksta išgelbėti daug gyvybių.“

Šalies vyriausybė paprašė tarptautinės pagalbos. Sekmadienį Austrija sutiko priimti dalį Portugalijos pacientų, kuriems reikalinga intensyvioji terapija. Vokietija planuoja atskraidinti karo medikų, paramedikų ir įrangos, kad padėtų išsekusiems Portugalijos gydytojams ir slaugytojoms.

Praėjusį penktadienį Portugalijos karinės oro pajėgos nuskraidino tris kritinės būklės pacientus iš Lisabonos į Madeirą, kur ligoninėse yra daugiau laisvų lovų. Staigus naujų atvejų augimas pribloškė šalį, sulaukusią tarptautinių pagyrų už palyginti nesunkiai pergyventą pirmąją koronaviruso bangą.
„Siaučiant pirmajai bangai, baisėjomės padėtimi Ispanijoje ir Italijoje, bet dabar siaubingi dalykai dedasi mūsų šalyje“, – sakė politikos komentatorius Luisas Marquesas Mendesas.

„Deja, bet šiuo metu matome, kokia dramatiška situacija yra mūsų ligoninėse, – sekmadienį televizijos kanalui „SIC TV“ pasakojo jis. – Palyginus Portugalijos sergamumo ir mirčių rodiklius su Ispanijos ar Vokietijos arba Europos Sąjungos vidurkiu, skirtumas yra milžiniškas.“

Kaltė dėl didžiulio koronaviruso sukeliamos infekcijos atvejų augimo verčiama sprendimui prieš Kalėdas sušvelninti socialinio atsiribojimo taisykles ir į šalį atkeliavusiai vadinamajai britaniškajai koronaviruso atmainai, kuri yra labiau užkrečiama.

Apsidžiaugusi gruodžio mėnesį mažėjančiu infekcijų skaičiumi, Portugalijos vyriausybė pareiškė „išgelbėsianti Kalėdas“. Ministras pirmininkas Antonio Costa paragino elgtis atsargiai, tačiau taip pat pridūrė, jog valstybė neturėtų „kištis“ į piliečių šeiminį gyvenimą, nurodinėdama, kiek žmonių gali sėdėti prie Kalėdų stalo.

Koronavirusas Portugalijoje

Likus šešioms dienoms iki Kalėdų, Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė pranešė, kad labiau užkrečiama koronaviruso mutacija įsisiautėjo pietrytinėje Anglijos dalyje.

Kaip ir kitos šalys, Portugalija nedelsdama ėmėsi priemonių: iš JK į Portugaliją buvo leidžiama parskristi tik Portugalijoje gyvenantiems žmonėms ir asmenims, pateikusiems neigiamo COVID-19 testo įrodymą. Tiesa, britaniškoji atmaina jau buvo pasiekusi Portugaliją.

Ši šalis yra populiari turistų iš JK traukos vieta atėjus žiemai. Nepaisant apribojimų, prieš šventes į gimtinę sugrįžo dalis 170 tūkst. portugalų, gyvenančių JK, ir dalis 35 tūkst. britų, gyvenančių Portugalijoje.

Remiantis apytikriais sveikatos priežiūros institucijų skaičiavimais, praėjusią savaitę 50 proc. Lisabonos rajone nustatytų naujų atvejų (ir trečdalį užfiksuotų visoje šalyje) sukėlė būtent britaniškoji atmaina.

Sausio 13 d. A. Costa vėl įvedė visuotinį karantiną, o po savaitės jį dar labiau sustiprino – uždarė mokyklas. Savaitgalį įsigaliojo griežti keliavimo apribojimai – praktiškai buvo uždrausta vykti į užsienį. Skrydžiai į Braziliją ir iš jos buvo laikinai sustabdyti, siekiant išvengti naujos irgi labai užkrečiamos koronaviruso atmainos įvežimo.

Yra nedrąsių ženklų, kad taikomos priemonės duoda rezultatų.

Koronavirusas Portugalijoje

Naujų infekcijų skaičius mažėjo tris dienas iš eilės, skaičiuojant nuo praėjusio savaitės ketvirtadienio antirekordo – 16 432 atvejų. Taip pat ėmė mažėti savaitinis vidurkis – pirmą kartą nuo gruodžio mėnesio pabaigos. Be to, sumažėjo ir svarbusis viruso reprodukcijos koeficientas R.

Neaišku, ar šias vilčių teikiančias tendencijas pavyks išlaikyti ir kada jos pradės daryti įtaką hospitalizacijų bei mirtingumo rodikliams.

Neseniai perrinktas Portugalijos prezidentas įspėjo gyventojus ruoštis ilgai kovai, nepaisant to fakto, kad šalis pagal vakcinacijos programos vykdymo spartą užima šeštą vietą tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių narių.

„Nėra prasmės slėpti tikrovės, – ketvirtadienį tautai kalbėjo prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa, 10-ąjį kartą pratęsęs nepaprastąją padėtį. – Mūsų veiksmai iki kovo mėnesio nulems pavasarį, vasarą ir, kas žino, galbūt net ir rudenį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)