Irako žinybų duomenimis, per oro smūgius Vakarų Mosule praėjusiomis dienomis žuvo dešimtys civilių. Kai kuriais duomenimis, aukų yra per 130, informuoja agentūra AFP.

Anot JAV vadovaujamos koalicijos, kovo 17-ąją Irako pajėgų prašymu buvo surengti antskrydžiai prieš IS kovotojus ir jų ginkluotę. Pirmasis duomenų vertinimas rodo, kad koalicijos naikintuvai smogė į tą vietą, kur žuvo civiliai.

Irako tarnybų atstovai ir liudininkai prieš tai teigė, kad per oro smūgius Vakarų Mosule praėjusiomis dienomis žuvo daug civilių. Dešimtys kūnų palaidoti po griuvėsiais, sakė Ninivo provincijos tarybos pirmininkas Bashkaras al-Kiki. Provincijos gubernatorius kalbėjo apie daugiau kaip 130 žuvusiųjų. Jis kaltino IS suvarant civilius į vieną vietą ir naudojant juos kaip gyvuosius skydus prieš artėjančius Irako karius. Nepriklausomi šaltiniai aukų skaičiaus patvirtinti negali. Jungtinės Tautos (JT) paragino visas šalis saugoti civilius konflikte.

Jau mėnesio pradžioje koalicija pranešė, kad „galimai" per koalicijos atakas „netyčia" buvo nužudyta mažiausiai 220 civilių.

Mosulą yra apsupusios Irako vyriausybinės pajėgos ir jas remiantys koviniai daliniai. JAV vadovaujama koalicija nori IS džihadistus išvyti iš miesto. Mosulas yra paskutinysis IS bastionas Irake.

Migracijos ministerija Bagdade pranešė, kad nuo Vakarų Mosulo šturmo pradžios iš miesto pabėgo daugiau kaip 200 000 žmonių. Didmiesčio puolimas prasidėjo spalį. Pradžioje pajėgos užėmė rytinę jo dalį, o vasario 19-ąją pradėjo Vakarų Mosulo puolimą. JT vertinimu, IS kontroliuojamuose kvartaluose Vakarų Mosule dar gali būti 600 000 žmonių.