Tikimasi, kad naujasis karinis lėktuvas įsilies į Amerikos karines pajėgas 2025-2030 m. laikotarpiu. Tokiu būdu Amerika, kuri jau dabar vienintelė pasaulyje turi penktos kartos naikintuvus, sukurdama šeštos kartos lėktuvus žengtų svarbų žingsnį karinių oro pajėgų varžybose, praneša Newsru.com.

Kol kas nėra aišku, kokiais specifiniais bruožais pasižymės naujausias naikintuvas. Nepaisant Rusijos ir Kinijos konkurencijos šioje srityje dėl valstybės biudžeto deficito projekto finansavimas tikriausiai neprasidės iki 2015 metų.

Primename, kad rusų lėktuvų gamintoja „Suchoi“ praėjusiais metais sėkmingai išbandė savo gamybos penktos kartos daugiatikslį naikintuvą T-50, kuris laikomas perspektyviu puolamosios karinės aviacijos modeliu.

Pirmasis naikintuvo skrydis įvyko 2010 m. sausio 29 d. Serijinė šio lėktuvo gamyba turėtų prasidėti 2015 m.

Apie kinų planus pasigaminti savo penktos kartos naikintuvą tapo aišku sausio pradžioje. Pasak žiniasklaidos atstovų, lėktuvas J-20 gali rimtai konkuruoti su rusų T-50 arba iki šiol amerikiečių naudojamu F-22.

Remiantis kinų šaltiniais, lėktuvas pasirodys apie 2017-2019 m.

Kaip rašo žurnalas „Aviation Week“, net jeigu JAV pradėtų šeštos karto naikintuvo projekto vykdymą po 2015 m., iki realaus lėktuvo panaudojimo kovinėms operacijoms gali praeiti ne mažiau kaip 15 metų, kaip tai nutiko su naikintuvais F-22 ir F-35.

Naikintuvo F-22 gamyba šiuo metu beveik baigta, o F-15E ir F/A-18E/F (ir galbūt F-16) gali būti gaminami iki 2015 m. F-35 naikintuvo paleidimas nuo konvejerio vis dar planuojamas 2030 m. Viena iš didžiausių problemų karinei aviacijai šiuo metu yra kvalifikuotų projektuotojų ir naujų lėktuvų kūrėjų stygius.