Valstybinė Irano naujienų agentūra IRNA tik informavo, jog vienas JAV karo laivas "teigia" išgelbėjęs iraniečius žvejus po kelių savaičių nelaisvės Somalio piratų rankose.

"Kol kas Irano Islamo Respublikos ginkluotosios pajėgos nepatvirtino" šio incidento, pridūrė IRNA.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos paskelbė, kad šioje gelbėjimo operacijoje ketvirtadienį dalyvavo eskadrinis minininkas "Kidd" - vienas iš kelių karo laivų, lydinčių lėktuvnešį "John C.Stennis", kai vieno Irano žvejybos laivo kapitonas paprašė pagalbos.

Antradienį Irano kariuomenės vadai perspėjo, kad "John C.Stennis", priskirtas prie JAV 5-ojo laivyno, kurio bazė yra Bahreine, neturi plaukioti Persijos įlankoje, kitaip žadėdami panaudoti Irano karo laivyno "visą jėgą", sakė ginkluotųjų pajėgų atstovas komodoras Mahmoudas Mousavi.

Dienraščio "The New York Times" žurnalistas ir fotografas, šiuo metu esantis lėktuvnešyje "John C.Stennis", buvo įlipęs į išvaduotą Irano žvejų laivą "al Mulahi" ir kalbėjosi su jo įgulos nariais, taip pat su keliais Somalio piratais, kuriuos suėmė amerikiečiai.

"Tarsi jus būtų pasiuntęs pats Dievas", - džiaugėsi 28 metų iranietis žvejys Fazelas Ur Rehmanas, kalbėdamasis su jį išgelbėjusiais amerikiečiais.

28 metų iranietis žvejybos laivo kapitonas Mahmedas Younesas sakė "The New York Times", kad piratai jo laivą pagrobė lapkričio pabaigoje ir kad nuo to laiko jis buvo paverstas baziniu laivu piratų operacijoms šiame regione.

Dienraščio tinklalapyje buvo paskelbtos Irano žvejų laivo, jo įgulos narių ir suimtų piratų nuotraukos.

Pentagono atstovas kapitonas Johnas Kirby sakė, kad iraniečiams ir jų laivui leista grįžti namo į Iraną, o "John C.Stennis" lydintys laivai aprūpino juos degalais ir maistu.

Ši gelbėjimo operacija buvo surengta itin padidėjus įtampai tarp Vakarų šalių ir Irano dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos, kai Vašingtonas ir jo sąjungininkai griežtina sankcijas, tikėdamiesi priversti Teheraną pakeisti savo planus.

Iranas reagavo grasinimais blokuoti Ormūzo sąsiaurį, jungiantį Persijos įlanką su Arabijos jūra, taip pat reikalavo, kad "John C.Stennis" nebegrįžtų į Persijos įlanką.

Jungtinės Valstijos pareiškė netoleruosiančios jokių mėginimų uždaryti sąsiaurį, kuriuo gabenama 20 proc. pasaulyje eksportuojamos naftos, taip pat tvirtino toliau dislokuosiančios savo karo laivus Persijos įlankoje.