Psichikos problemų, įskaitant depresiją ir nerimą, turėjęs JAV karys Fort Hude (Teksaso valstija) nužudė tris kolegas, o vėliau artėjant policijos pareigūnams iššovė sau į galvą, praneša sky.com.

Generolas leitenantas Markas Milley spaudos konferencijoje pranešė, kad per incidentą be keturių žuvusiųjų dar buvo sužeista šešiolika asmenų. Visi tie, kurie nukentėjo nuo kario neseniai įsigyto 45 kalibro pusiau automatinio ginklo, buvo karinėje bazėje. Ginklas bazėje nebuvo registruotas.

„Maždaug ketvirtą po pietų karys pradėjo šaudyti į žmones, - sakė bazei vadovaujantis M. Milley. - Per penkiolika minučių į įvykio vietą atskubėjo karo policijos ir pagalbos tarnybų pareigūnai. Manoma, kad jis atėjo į vieną dalinio pastatų, ėmė šaudyti, įlipo į transporto priemonę, šaudė iš jos, išlipo iš automobilio ir ėmė šaudyti kitame pastate. Sureagavo karo policijos pareigūnė. Jis priartėjo prie jos per dvidešimt pėdų. Jis pakėlė rankas, tada pakišo po striuke. Jis išsitraukė ginklą, ji išsitraukė savo ginklą, tada ji nusitaikė ir jis pridėjo ginklą sau prie galvos“.

2011 metais keturis mėnesius Irake tarnavęs karys buvo stebimas dėl galimo potrauminio streso sutrikimo. Karys buvo vedęs ir turėjo šeimą. Šaudžiusio kario tapatybė nebus atskleista, kol nebus informuoti jo artimiausi giminaičiai. Nepatvirtintais žiniasklaidos duomenimis, šaulys buvo 34 metų Ivanas Lopezas. Karys į Fort Hudo bazę atvyko vasario mėnesį.

„Motyvo mes nežinome, - toliau kalbėjo M. Milley. - Pagal pirminius pranešimus, galėjo kilti ginčas vienoje dalinio vietų. Šiuo metu nėra jokių požymių, kad incidentas galėtų būti susijęs su terorizmu, nors mes neatmetame jokių versijų“.

Per incidentą sužeistų asmenų būklė yra įvairi, nuo „stabilios iki visiškai kritinės“.

Kelias valandas kariams buvo nurodyta rasti prieglobstį ir laikytis toliau nuo durų ir langų. Paskui Fort Hude nuskambėjo sirenos, pranešančios apie pavojaus pabaigą.

„Sky“ žurnalistė Amanda Walker sakė: „Tai milžiniška karinė bazė. Čia įsikūrę apie 45 tūkstančiai karių ir devyni tūkstančiai civilių. Nežinome, kaip šaulys pateko į bazę. Neįtikėtina, kad tai vėl pasikartojo saugojamoje karinėje bazėje, kurioje jau buvo nutikusi panaši siaubinga istorija“.

Prezidentas Barackas Obama pareiškė „sielvartaujantis“, kad vėl nukentėjo ta pati bazė, kur per susišaudymą 2009 metais buvo nužudyta trylika žmonių.

„Noriu visus užtikrinti, kad mes iki galo išsiaiškinsime, kas nutiko, - pareiškė JAV prezidentas. - Bet koks šaudymas kelia nerimą. Akivaizdu, kad tai sugrąžina senas žaizdas dėl to, kas įvyko Fort Hude prieš penkerius metus. Mes žinome šias šeimas, mes suprantame jų neįtikėtiną tarnavimą šiai šaliai ir jų pasiaukojimą. Mūsų mintys ir maldos yra su visa bendruomene ir mes padarysime viską, ką galime, jog būtų užtikrinta Fort Hudo bendruomenei viskas, ko reikia, kad ji susitvarkytų su dabartine situacija ir bet kokiais potencialiais padariniais. Sielvartaujame dėl to, kad tai vėl pasikartojo.“

Gynybos sekretorius Chuckas Hagelis panašias šaudynes pavadino „siaubinga tragedija“.

Panaši tragedija Fort Hude įvyko prieš penkerius metus. Tada per incidentą žuvo trylika žmonių, dar trys dešimtys patyrė sužalojimus.
Paklaustas, ar po tragedijos buvo deramai pasirūpinta saugumu, Ch. Hagelis atsakė: „Akivaizdu, kad kažkas nefunkcionuoja, jeigu mūsų bazėse nutinka tokios tragedijos“.

2009 metų šaudynes Fort Hude sukėlusiam armijos psichiatrui majorui Nidaliui Hasanui gresia mirties bausmė. Teisėjui Amerikoje gimęs musulmonas tvirtino tikintis, jog jo išpuolis pateisinamas kaip džihadas prieš JAV karinę kampaniją Afganistane ir Irake.

Fort Hudo bazė yra didžiausia Jungtinėse Amerikos Valstijose, ji užima 340 kvadratinių mylių (880 kvadratinių kilometrų) plotą.