Valstybės departamento atstovė spaudai Elizabeth Trudeau sakė, kad Vašingtonas gavo pranešimų, jog per naujausius Rusijos ir Sirijos aviacijos antskrydžius buvo smogta ligoninėms ir poliklinikoms.

„Griežtai smerkiame rusų ir Sirijos režimo atnaujintus aviacijos antskrydžius Sirijoje“, – sakė ji žurnalistams.

„Per naujausius antskrydžius, apie kuriuos pranešta, buvo smogta penkioms ligoninėms ir vienai kilnojamajai poliklinikai Sirijoje. Manome, jog tai yra tarptautinės teisės pažeidimas“, – pažymėjo E. Trudeau.

Kiek anksčiau Maskva pranešė pradėjusi „didelę operaciją“ Basharo al Assado režimui paremti, o Viduržemio jūros rytuose dislokuoto Rusijos lėktuvnešio aviacijos grupė įvykdė pirmuosius savo antskrydžius Sirijoje.

Gynybos ministras Sergejus Šoigu sakė, kad Rusijos karo lėktuvai atakuoja sukilėlių taikinius Idlibo ir Homso provincijose.

Naujienų agentūros AFP korespondentas Idlibe pranešė, kad aviacija smogė keliems šios sukilėlių bastionu laikomos provincijos rajonams, įskaitant Maarat an Numaną, Sarakibą ir Arichą.

Beveik visą Idlibo provinciją kontroliuoja sukilėlių koalicija, kuriai priklauso ir „Fateh al Sham“. Ši grupuotė anksčiau buvo žinoma kaip „al Nusra Front“ („Jabhat al Nusra“), o Vašingtonas ir Maskva ją tebelaiko „al Qaeda“ padaliniu Sirijoje.

Tačiau E. Trudeau pažymėjo, kad pradiniai pranešimai rodo, jog antradienį buvo atakuoti ir civiliniai taikiniai. Ji taip pat pridūrė, kad Rusijos palaikoma rytinių Alepo rajonų apsiaustis neleidžia pristatyti ten įstrigusiems žmonėms gyvybiškai reikalingos humanitarinės pagalbos.

Valstybės departamento atstovė kaltino Maskvą, kad ši „leidžia Alepo rytinių rajonų gyventojams badauti ir tuo pat metu siekia pagyrų iš tarptautinės bendrijos už tai, kad sustabdė chaotiškus antskrydžius“.

„Nuolat stengiamės deeskaluoti smurtą Sirijoje, šiandien Ženevoje prie derybų stalo vėl imsimės šio klausimo“, – sakė E. Trudeau, turėdama galvoje daugiašales derybas dėl paliaubų.

JAV prezidento Baracko Obamos administracija su Rusija ieškojo būdų, kaip sutramdyti B.al Assado režimo pajėgas ir sutarti dėl ugnies nutraukimo daugiau nei penkerius metus trunkančiame brutaliame pilietiniame kare.

„Manome, kad Rusijos ir Sirijos režimo veiksmai yra nepateisinami, tačiau tebetikime, kad vienintelis kelias pirmyn yra politinis sprendinys“, – sakė E. Trudeau.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tvirtina, kad Maskvos intervencijos tikslas yra legitimios Damasko vyriausybės apsauga nuo „al Qaeda“ ir džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“.

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris valstybės vadovo pareigas pradės eiti sausio 20 dieną, jau palaiko kontaktus su V. Putinu ir tariasi dėl būdų normalizuoti JAV ir Rusijos santykius.

Rinkimų kampanijos metu D.Trumpas sakė, kad „Islamo valstybės“ sutriuškinimas bus jo veiklos prioritetas ir kad jis pasirengęs dirbti su Rusija, siekiant įgyvendinti šį tikslą.