"Mes labai apgailestaujame, kad Rusijoje priimtas įstatymas, nutraukiantis tarpvalstybinę įvaikinimo (sutartį, galiojusią) tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos", - sakoma Valstybės departamento atstovo Patricko Ventrello pareiškime, kuriame šis Rusijos valdžios sprendimas pavadintas "politiškai motyvuotu".

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pasirašė šį prieštaringai vertinamą parlamento priimtą įstatymą, draudžiantį amerikiečių šeimoms įsivaikinti vaikus iš Rusijos.

Šis teisės aktas, laikomas kerštu už JAV įstatymą, numatantį sankcijas Rusijos pareigūnams, siejamiems su teisininko Sergejaus Magnickio mirtimi kalėjime 2009 metais, įsigalios nuo sausio 1 dienos.

Pasak P.Ventrello, Vašingtonas tikisi, kad Maskva "leis tiems vaikams, kurie jau susitiko su savo būsimais tėvais ir užsimezgė tarp jų ryšys, užbaigti būtinas teisines procedūras, kad jie galėtų susijungti su savo šeimomis".

Naujajame įstatyme yra dar viena griežta nuostata - apribojama Rusijos nevyriausybinių organizacijų, kuriose esama JAV pilietybę turinčių asmenų arba kurios finansuojamos iš JAV, veikla.

Rusijos įstatymas "apsunkins Rusijos ir JAV nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimą tokiose srityse kaip žmogaus teisių gynimas, atviroji vyriausybė, rinkimų skaidrumas", - nurodė P.Ventrellas.

"Jungtinės Valstijos ir toliau lieka įsipareigojusios palaikyti pilietinės visuomenės vystymąsi ir demokratinį procesą pasaulyje, taip pat ir Rusijoje", - pažymėjo jis.

Per pastaruosius 20 metų amerikiečių šeimos įvaikino daugiau kaip 60 tūkst. rusų, sakė P.Ventrellas, "ir dauguma šių vaikų dabar yra dėkingi savo tėvams už meilę ir paramą".

"Politiškai motyvuotas Rusijos vyriausybės sprendimas sumažins įvaikinimo galimybę tiems vaikams, kuriuos dabar globoja įstaigos".