Jungtinės Valstijos rengiasi įgyvendinti savo tikslus pagal pasaulinio klimato gelbėjimo susitarimą, sakė J. Kerry.

„Aš netikiu, kad tai galima atšaukti arba bus atšaukta“, – pareiškė jis JT klimato forume, aidint plojimams. Kursą lems rinkos jėgos, ne politika, – pridūrė J. Kerry.

„Štai kodėl esu tikras dėl ateities, nepaisant kokia bus pasirinkta politika, dėl rinkos“, – sakė jis.

Išrinktasis JAV prezidentas D. Trumpas anksčiau klimato kaitą yra vadinęs Kinijos paskleista melagyste ir grasino „atšaukti“ klimato gelbėjimo susitarimą, pasiektą Paryžiuje pernai, imtis priemonių prieš pavojingą klimato šiltėjimą.

Pasak J. Kerry pasaulyje pasirinkta aiški kryptis – šalin nuo iškastinio kuro, kurį deginant į atmosferą patenka planetą šildančios šiltnamio dujos, prie žalesnių, atsinaujinančių išteklių.

„Dabar tikrai yra posūkio taškas, pagrindas optimizmui, nepaisant to, kas matoma skirtingų šalių politikoje“, – sakė amerikiečių politikas, pajuokavęs, kad kitame JT klimato suvažiavime 2017 metais jis dalyvausiąs kaip „pilietis Kerry“.

Jis dar pabrėžė pasauliui grasinančio pavojaus rimtumą, jei nebus imtasi neatidėliojamų veiksmų.

„Laikas – ne mūsų pusėje. Pasaulis jau kinta nerimą keliančiu greičiu su vis labiau nerimą keliančiomis pasekmėmis, – pažymėjo jis. – Kažkurią akimirką net didžiausias skeptikas turi pripažinti, kad vyksta kažkas nerimą keliančio“.

„Niekas neturi teisės daryti milijardus žmonių paveiksiančius sprendimus, remdamasis tik ideologija be tinkamo indėlio“, – pabrėžė J. Kerry.