Jeruzalės pareigūnai nieko neneigia, rašo spiegel.de.

„Izraelis nekomentuoja“, – sako Izraelio gynybos ministras Ehudas Barakas, paklaustas, ar Izraelis įtrauktas į pastaruosius įvykius, susijusius su branduolinės energetikos specialistų žūtimis.

Kyla įtarimų, kad Izraelis gali būti atsakingas už fiziko Dariousho Rezaei nužudymą.

Liepos 23-ąją D. Rezaei tapo paslaptingų užpuolimų serijos auka. Per pastaruosius 20 mėnesių buvo nužudyti vieni geriausių islamiškosios valstybės fizikų.

35 metų vyras buvo nušautas priešais savo dukros darželį Teherane. Irano spauda pranešė, kad du įtariami nusikaltėliai pabėgo motociklu.

Anot Associated Press, Tarptautinė atominės energetikos agentūra, įsikūrusi Vienoje, pranešė, kad nušautasis vyras buvo fizikos studentas, kuris dirbo kuriant aukštos įtampos jungiklių sistemą – vieną svarbiausių detalių, kuri reikalinga paleisti branduolinius užtaisus. Fizikas kasdien lankėsi branduolinės energetikos tyrimų centre Teherane.

Kazemas Jalali, Irano parlamento nacionalinio saugumo komiteto vadovas, teigia, kad Irano fizikų nužudymai rodo, jog JAV ir Izraelis jaučiasi „beviltiškai“ dėl Teherano branduolinės energetikos siekių.

Nuo 2010 m. pradžios D. Rezaei yra trečiasis Irano branduolinės energetikos fizikas, kuris dėl darbo paaukojo savo gyvybę.

2010 m. sausį branduolinės energetikos fizikas Masoudas Ali Mohammadi žuvo, kai nuotolinio valdymo bomba, pritaisyta prie motociklo, sprogo prie jo automobilio. Vakarų ekspertai tvirtina, kad mokslininkas buvo vienas iš svarbiausių branduolinės energetikos specialistų.

2010 m. lapkričio 29 d. nežinomi nusikaltėliai įvykdė du išpuolius, kurių metu motociklininkai pritvirtino sprogstamuosius įrenginius prie aukų automobilių. Majidas Shahriari, branduolinės energetikos fizikas, kuris specializavosi neutronų pernešimo srityje, žuvo, kai sprogo jo automobilis. Fiziko žmona buvo sunkiai sužeista.

Fereidounas Abbasi, kuris specializavosi izotopų atskyrimo srityje, buvo tapęs užpuolikų taikiniu. Jis su savo žmona, pastebėję artėjančius įtartinus motociklininkus, spėjo laiku iššokti iš savo automobilio, tačiau juos abu sužalojo sprogimas.

Iranas įtaria, kad „blogio trikampis“, kurį sudaro JAV, Izraelis ir jų bendrininkas, gali būti atsakingi už išpuolius. Tačiau Vašingtonas neigia bet kokią atsakomybę: „Mes su tuo nesusiję“.

Izraelis renkasi visiškos tylos politiką.