Stiprus 6 balų požeminis smūgis sukrėtė Emilijos-Romanijos regioną bei Venecijos apylinkes apie 2 val. Grinvičo ir 5 val. Lietuvos laiku. Smūgis buvo jaučiamas Modenoje, Feraroje, Venonoje ir Mentujoje.

Kaip nurodo JAV Geologijos tarnyba (USGS), šio drebėjimo epicentras buvo už 36 kilometrų į šiaurę nuo Bolonijos, o židinys - 10 kilometrų gylyje.

Žemės drebėjimas truko apie 20 sekundžių, o vėliau įvyko keli pakartotiniai smūgiai. Anksčiau kitas 4,1 balo žemės drebėjimas buvo jaučiamas Lombardijos regione ir aplink Milaną - Italijos finansų ir verslo sostinę.

Žiniasklaida, remdamasis gelbėjimo tarnybų informacija, nurodė, kad trys žmonės žuvo Sant Agostino di Feraros miestelyje, sugriuvus keramikos gamyklos cechui.

Naujienų agentūra ANSA nurodė, kad dar vienas žmogus žuvo plastiko gamykloje Ponte Rodoni do Bondeno miestelyje.

Taip pat nurodoma, kad viena 37 metų Vokietijos pilietė žuvo netoli Bolonijos, o viena šimtametė moteris mirė ištikta šoko, sukelto žemės drebėjimo.

Pensininkas Claudio Bignami, anksčiau dirbęs elektriku, pasakojo, kad išėjęs laukan pajuto namo judėjimą: „Išėjau į lauką, nes pajutau, kaip juda namas. Baldai virto. Kilo chosas. Visi bėgiojo kas kur."

73-ejų metų amžiaus Aldra Bregoli buvo priversta lūkuriuoti gatvėje apsivilkusi megztinį ant naktinių marškinių: „Turėjau greitai išbėgti. Negaliu grįžti namo. Bijau".

Bolonijoje ir keliuose kituose miestuose tūkstančiai žmonių, pažadinti požeminių smūgių, išbėgo į gatves, apimti panikos. Gelbėjimo tarnybų telefono linijos buvo perkrautos dėl daugybės iškvietimų.

Pirmuosiuose televizijos reportažuose matomi smarkiai apgriauti namai ir gatvėse riogsančios nuolaužų krūvos. Taip buvo apgriauti kelių bažnyčių bokštai.

Požeminiai smūgiai smarkiai apgadino kai kuriuos istorinius pastatus, sakoma Kultūros ministerijos pranešime.

„Kaip nurodoma pirmuosiuose pranešimuose, kultūros paveldui padaryta žala yra reikšminga", - pažymėjo ministerija, pridūrusi, kad atliekami „išsamesni tikslinimai su ugniagesiais ir civilinės saugos tarnyba",

Po pirmojo drebėjimo maždaug po valandos įvyko 5,1 balo pakartotinis smūgis, informavo USGS.

Evakuota apie 3 tūkst. žmonių

Civilinės saugos tarnybos pranešė, kad iš iš namų šiaurės rytiniame Emilijos-Romanijos regione buvo evakuota apie 3 tūkst. žmonių.

Daugiausiai žmonių evakuota iš Modenos apylinkių, o apie 500 gyventojų buvo paprašyti palikti savo namus Feraros miesto apylinkėse.

Pareigūnai taip pat buvo priversti evakuoti 500 kalinių iš Feraros kalėjimo.

Tuo tarpu naujas stiprus požeminis smūgis Sant Agostino di Feraros miestelio centre dar labiau apgriovė rotušės pastatą, kuriame jau buvo atsiradę keletas plyšių.

Šis smūgis taip pat buvo juntamas Bolonijoje ir Milane.

Regionas, kurį supurtė šis žemės drebėjimas, yra ne vien Italijos pramonės centras - jame esama daugybė neįkainojamų architektūros ir meno kūrinių. Feraros senamiestis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Paskutinis Italiją ištikęs didelis žemės drebėjimas buvo 6,3 balo požeminis smūgis, 2009 metais nuniokojęs centrinėje šalies dalyje esantį L'Akvilos miestą ir nusinešęs beveik 300 žmonių gyvybių.

Šiemet sausį 5,3 balo žemės drebėjimas supurtė šiaurės Italiją ir buvo juntamas Genujoje, Bolonijoje, Turine bei Milane.

M.Monti dėl drebėjimo iš JAV grįš anksčiau

Italijos premjeras Mario Monti sekmadienį pranešė anksčiau nei planuota grįšiantis iš Jungtinių Valstijų į Italiją dėl sprogdinimo vienoje mokykloje ir šiaurinį regioną ištikusio stipraus žemės drebėjimo.

M. Monti teigė, kad Čikagoje, kur vyksta NATO viršūnių susitikimas, pasiliks tik pirmąją sesiją, o pirmadienį grįš į Romą.

Drebėjimas sunaikino sūrio atsargų už daugiau nei 250 mln. eurų

Vienas pramonės pareigūnas pranešė, kad šiaurės rytų Italiją supurtęs žemės drebėjimas sunaikino daugiau nei 300 tūkst. parmezano ir panašios rūšies sūrio „Grana Padano" ritinių, kurių vertė - per 250 mln. eurų (863 mln. litų).

„Žemės drebėjimas buvo labai stiprus ir smarkiai apgadino daugelio sūrių saugyklų pastatus, taip pat tūkstančius tonų šių dviejų rūšių sūrio", - sakė konsorciumo, prižiūrinčio „Grana Padano" sūrio kokybę ir šio prekinio ženklo tinkamą naudojimą, vadovas Stefano Berni.

„Nuostoliai labai dideli, tačiau nebuvo aukų, o tai suteikia didelį palengvėjimą šiuo nerimą keliančiu metu", - jis sakė naujienų agentūrai ANSA.

Pirminis žalos įvertinimas yra labai konservatyvus, aiškino S. Berni, išreiškęs viltį, jog daugiau nebebus požeminių smūgių, kurie dar labiau pablogintų jau dabar smarkiai pažeistų ir trapių statinių būklę.

Vienas sūrio ritinys gali sverti iki 40 kilogramų.