P. Morganas, buvęs „The Daily Mirror“ redaktorius, po žudynių pradinėje Sandi Huko mokykloje JAV Konektikuto valstijoje, kur šaulys nušovė 26 žmonės (iš kurių 20 buvo pradinių klasių moksleiviai), tapo aktyviu ginklų kontrolės griežtinimo šalininku.

Šaunamųjų ginklų entuziastus toks brito elgesys labai papiktino. Gruodžio 21-ąją dieną jie inicijavo peticiją, kurioje P. Morganas kaltinamas agresyviu išpuoliu prieš JAV Konstitucijos Antrąją pataisą, suteikiančią teisę turėti ir nešiotis šaunamąjį ginklą.

JAV piliečiai turi teisę talpinti peticijas Baltųjų rūmų puslapyje internete. Jeigu peticija per 30 dienų sulaukia mažiausiai 25 tūkst. parašų, Baltieji rūmai privalo į ją oficialiai reaguoti.

Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney apie peticiją sakė, jog P. Morganas deportuotas nebus.

„Neleiskime, kad nesutarimai dėl Antrosios pataisos pamintų Pirmosios principus“, - pareiškė Baltųjų rūmų atstovas.

„Prezidentas B. Obama primena, jog Antroji Konstitucijos pataisa suteikia konkrečiam asmeniui teisę turėti šaunamąjį ginklą. Tačiau Konstitucija ne tik suteikia šią žmogui teisę, bet ir gina teisę laisvai reikšti savo nuomonę, užtikrina žodžio ir spaudos laisvę – šios laisvės yra gyvybiškai svarbios mūsų demokratijai. Amerikiečiai gali nesutarti dėl valdžios politikos vienu ar kitu klausimu, gali drąsiai reikšti savo nuomonę. Ir niekas negali būti baudžiamas vien už tai, kad jis ar ji išreiškė nuomonę apie Antrąją pataisą ar kitą viešą klausimą“, - paaiškino J. Carney.

Į Baltųjų rūmų reakciją P. Morganas sureagavo socialiniame tinkle „Twitter“, kur pareiškė jaučiąs palengvėjimą.