Persijos įlankos valstybėse stūkso vieni įspūdingiausių dangoraižių pasaulyje. Tačiau kai kurie statybų ekspertai tvirtina, kad daugelis jų yra padengti itin degiomis medžiagomis, kurios kelia grėsmę šių pastatų gyventojams, rašo bbc.co.uk.

JAE vienas ekspertas apskaičiavo, kad 70 proc. šios šalies dangoraižių fasado apdailos yra pagaminta iš lengvai užsiliepsnojančio termoplastiko, įsprausto tarp dviejų aliuminio plokščių.

Kai tokia apdaila užsiliepsnoja, ugnis pradeda greitai plisti į viršų, svaidydama žemyn degančias nuolaužas. „Tarsi romėniška žvakė“, - taip tokius pastatus apibūdino vienas stebėtojas.

Gaisras gali kilti nuo tokių paprastų dalykų kaip numesta nuorūka ar balkone be priežiūros palikta kepsninė su žarijomis.

Balandžio 23 dieną Šardžos „Al Hafeet“ bokšte įsiplieskęs gaisras buvo beveik identiškas liepsnoms, kurios praėjusių metų lapkritį nuniokojo Dubajaus „Tamweel“ dangoraižį. Panašus likimas 2012 metų balandį buvo ištikęs ir 40 aukštų „Al Tayer“ pastatą Šardžoje.

Visais trim atvejais užsidegus atskiroms plokštėms, liepsnos greitai apėmė pastato šonus. Žmonių aukų per visus tris gaisrus buvo išvengta.

„Tokie fasadai gerai atrodo, yra ilgaamžiai ir lengvai prižiūrimi. Tačiau jie turi vieną didelį trūkumą – greitai užsiliepsnoja“, - BBC sakė Thomas Bohlenas iš Dubajuje įsikūrusio Artimųjų Rytų tvarios plėtros centro.

Vyriausiasis šio instituto technologijų ekspertas Th. Bohlenas sakė, kad JAE priėmė naują įstatymą, draudžiantį naudoti fasadams degias apdailos medžiagas, tačiau jis galioja tik naujai statomiems pastatams.

„Tai neišsprendžia problemos su esamais pastatais“, - teigė jis, pridurdamas, kad perdaryti tokių pastatų fasadus būtų „itin brangu“.

Th. Bohlenas apskaičiavo, kad mažiausiai 500 pastatų JAE miestuose yra padengti degiomis plokštėmis.