Pentagonas kovą paskelbė, kad A.O.al Shishani, kurio tikrasis vardas – Tarchanas Batirašvilis, tikriausiai žuvo, kai buvo sužeistas per aviacijos antskrydį, smogusį džihadistų automobilių kolonai Sirijos šiaurės rytuose, bet „Amaq“ įvardijo kitokias jo mirties aplinkybes.

Cituodama vieną „karinį šaltinį“, „Amaq“ nurodė, kad A.O.al Shishani žuvo „Šarkato mieste, dalyvaudamas atremiant karinį puolimą prieš Mosulo miestą“, turėdama omenyje paskutinį IS kontroliuojamą didelį miestą Irake.

Irako pajėgos vykdo operacijas, turinčias atverti kelią galutiniam Mosulo puolimui. Šis antrasis didžiausias šalies miestas buvo užimtas IS kovotojų 2014-ųjų birželį.

Šarkatas yra prie kelio į šiaurę nuo Mosulo, bet Irako pajėgos neseniai aplenkė tą teritoriją, kad užimtų svarbią karinę bazę šiauriau esančioje Kajaros vietovėje, kuri, pasak Pentagono, bus „tramplinas“ miesto puolimui.

„Amaq“ tiksliai nenurodė, kada žuvo A.O.al Shishani, bet šio vado netektis yra skaudus smūgis džihadistų grupuotei, kuri šiemet Irake patyrė virtinę nesėkmių.

Jungtinės Valstijos taip pat buvo paskelbusios, kad kartu su A. O. al Shishani kovą taip pat buvo nukautas IS lyderio pavaduotojas Abd ar Rahmanas Mustafa al Qaduli.

A. O. al Shishani, iš Gruzijos kilęs mūšiuose užgrūdintas kovotojų vadas vešlia rusva barzda, buvo vienas iš liūdniausiai pagarsėjusių IS veikėjų.

Jis buvo vienas iš labiausiai Vašingtono ieškomų IS lyderių, už kurio galvą buvo siūloma 5 mln. JAV dolerių premija.

Jo pareigos „Islamo valstybėje“ tiksliai nežinomos, bet vienas JAV pareigūnas sakė, kad A.O.al Shishani „prilygsta gynybos ministrui“ toje grupuotėje.

A. O. al Shishani tėvas buvo gruzinas, o motina – čečėnė iš Gruzijos Pankisio slėnio.

Jis kovėsi su Rusijos pajėgomis antrajame Čečėnijos kare, o 2006 metais tapo Gruzijos karinių pajėgų kariu. Jam vėl teko kautis su Rusijos pajėgomis 2008-ųjų rugpjūtį per trumpą karą tarp Maskvos ir Tbilisio.

Vėliau tapo žinoma, kad jis vadovauja užsieniečių kovotojų grupei pilietinio karo apimtos Sirijos šiaurėje, o galiausiai A. O. al Shishani tapo vienu iš svarbiausių „Islamo valstybės“ vadų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)